Türkan Saylan Duygusal Bir Mektupla Anıldı Türkan Saylan Duygusal Bir Mektupla Anıldı

Artvin Gazi Ortaokulu öğrencileri, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’nda hazırladıkları projelerle hem bilimsel düşünceye katkı sundular hem de toplumsal sorunlara çözüm önerileri getirdiler. Ortaokul bünyesinde düzenlenen fuarda, öğrenciler toplamda 20 farklı proje ile yer aldı. Öğrencilerin kendi ilgi alanlarına, çevresel sorunlara ve toplumsal ihtiyaçlara göre hazırladıkları projeler, ziyaretçilerden büyük ilgi gördü.

Fuarın en çok dikkat çeken çalışmalarından biri olan “Doğa İçin Su Deposu” adlı proje, 7. sınıf öğrencileri Kerem Çakmak ve Mert Yıldırım tarafından hazırlandı. Danışman öğretmen Handan Öztürk rehberliğinde yürütülen proje, iklim değişikliğine bağlı kuraklık, yanlış arazi kullanımı, aşırı su tüketimi ve kirlilik nedeniyle ciddi şekilde tehdit altındaki göl ekosistemlerine çözüm üretmeyi amaçlıyor.

Projeyle ilgili bilgi veren Kerem Çakmak, Türkiye’deki göllerin son yıllarda karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlerin giderek arttığını belirtti. “Türkiye’deki göl ekosistemleri, artan iklim değişikliği, aşırı su kullanımı, yanlış arazi kullanımı ve kirlilik nedeniyle ciddi tehdit altındadır. Göllerin büyük kısmı tamamen kurumuş, mevcut olanlar ise kuraklık ve kirlilik baskısıyla karşı karşıyadır. Bu durum, su kaynaklarının sürdürülebilirliği, tarımsal üretim, biyolojik çeşitlilik ve ekosistem hizmetleri açısından kritik riskler doğurmaktadır” diyen Çakmak, hazırladıkları projeyle bu sorunların nedenlerini ortaya koymayı ve çözüm önerileri geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Whatsapp Görsel 2025 05 21 Saat 16.49.26 0101Cb34Proje kapsamında yer altı su depoları, göletler ve barajlar gibi yapay su toplama sistemlerini detaylı şekilde incelediklerini aktaran Çakmak, bu sistemlerin tarımsal sulama ve taşkın kontrolü gibi alanlarda sağladığı katkıları analiz ettiklerini ifade etti. Ayrıca projenin, suyun korunması kadar doğal su döngüsünün desteklenmesi -buharlaşma, yağış ve yer altı suyu yenilenmesi gibi süreçlerin devamlılığının sağlanması- açısından da önemli olduğunu vurguladı.

Proje ortağı Mert Yıldırım ise su deposu sisteminin yangınlarla mücadelede de etkili bir çözüm sunduğunu belirtti. “Proje kapsamında yaptığımız su deposu sayesinde çıkan yangınları kısa sürede söndürebiliriz. Su depomuz tarıma da kullanılabilir. Asıl amacımız göllerdeki kuraklığı azaltmak. Bunun için yağmur suyu ve kar sularından yararlanıyoruz. Yarattığımız depolarla birlikte hem tarım alanlarının su ihtiyacını karşılayacak hem de göllerdeki kuraklığı azaltmış olacağız” diyerek projenin çok yönlü kullanım alanlarına dikkat çekti.

Gençlerin çevreye ve topluma duyarlı bilimsel yaklaşımlarıyla ortaya koyduğu bu proje, yalnızca akademik bir çalışma olmanın ötesinde, geleceğe yönelik somut çözüm önerileri barındırmasıyla da öne çıkıyor. Gazi Ortaokulu öğrencileri, bu tür projelerle sadece kendi okullarının değil, Artvin’in de adını bilimsel çalışmalarla duyurmayı sürdürüyor.

Muhabir: Ali Eray ÇELİK