Birleşmiş Milletler tarafından 5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü ilan edilmesinin üzerinden 51 yıl geçmişken sadece ülkemizde değil dünyada da çevresel sorunların daha da arttığı görülüyor. İklim değişikliğinin yıkıcı etkisi her geçen gün daha da belirginleşiyor. Susuzluk, kuraklık başta gıda güvenliği olmak üzere dünya üzerindeki canlı yaşamını ciddi oranda tehdit etmeye devam ediyor.Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’ne dair açıklamalarda bulundu.
1972 yılından beri her yılın 5 Haziran’ında kutlanılan Dünya Çevre Günü’nün Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda çevre günü olarak kabul edilmesinin 51’inci yılı olduğunu belirten Karahan, “Tüm Dünya’da #“Plastik Kirliliğine Çözümler teması ile kutlanması ve etkinlikler yapılması kararlaştırılmış. Ancak bizde Çevre Günü veya Haftası, kutlanmaktan ziyade, sanki çevremizdeki kirli ve çirkin şeyleri hatırlanma, doğada kaybettiklerimizi ise anma gününe dönmüş ne yazık ki” dedi.
Seçimlerin tamamlanmasının ardından iktidarın çevre politikalarında bir değişiklik yapıp yapmayacağı üzerine değerlendirmelerde bulunan Karahan, “Dileriz ki bu kötü gidişi, tüm dünyanın yaşadığı ve etkisinin her geçen gün daha da belirgin olduğu iklimsel bozulmayıgöz önüne alabilirler. Kötü gidişe dur diyecek değişiklikler yapmaları dileğimiz.Değişiklik yapacaklarına dair umudumuz yok. Çok büyük bir değişiklik olacağını zannetmiyoruz ama dileriz ki iklimsel değişimden dolayı sıkıntılı bir hal alan sorunları göz önüne alarak bazı şeyleri frenlerler” ifadelerini kullandı.
Artvin Cerattepe’de faaliyeti devam eden altın madenciliği projesinde son gelişmeleri aktaran Karahan, “Artvin Kafkasör Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi Cumhurbaşkanlığı kararıyla hiçbir gerekçe sunulmasan daraltılmıştı. Henüz beklemedeyiz. Çünkü 2024 yılında açık kazı ya geçmek için dosyalarını vermişlerdi. Artvin halkının protestoları ile geri çekilmişti. Biz mücadeleden vazgeçmiyoruz. Halkı bilgilendirmeye etmeye her açıdan mücadele etmeye devam ediyoruz” dedi.
Artvin’de Cerattepe’de faaliyet gösteren altın madenciliği projesinin yanında Ardanuç’ta Salınbaş Altın Madeni Projesi, kentin her yerinde HES, taş ocağı projelerinin ve özellikle son yıllarda artan orman kıyımlarının olduğunu söyleyen Karahan, “Mücadele alanımız tek bir nokta değil. Biz bugün ne yazık ki tüm çevre sorunlarını yaşıyoruz ve hepsiyle mücadele ediyoruz. Şu anda yeni bir kabini oluşturdular. Ülkede o kadar çok sorun var ki, diğer sorunlar belki tolere edilebilir ama Artvin'deki sorunlar geri dönüşü olmayan sorunlar. Bu yüzden dileriz ki farklı adım atılır. Hepimiz için, insanlık için, Artvin için, gelecek nesiller için bu adımların atılması çok önemli. Artvin yok edilmemesi gereken bir yer. Dileriz bir takım farklı düşünceler oluşur, Her şeyden önce kendi geçmişimiz ve geleceğimiz için mücadele etmek zorundayız, anlatmaya devam edeceğiz” sözleri ile açıklamalarını sonlandırdı.
Hikmet BAŞAR