ARTVİN

Gebelikte Folik Asitin Önemi Nedir?

Diyetisyen Gizem Tekin, gebelikte ve gebelik öncesi dönemde folik asitin önemini anlattı

Abone Ol

Gebeliğin besinlere ve besin ögelerine olan ihtiyacı arttıran hatta bazı takviyelere ihtiyaç duyulan bir süreç olduğunu ifade eden Diyetisyen Tekin,“Bu durum yalnız anneyi değil fetüsü de oldukça ilgilendirmekte, yetersiz besin ve besin ögesi alımları çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Bu süreçte artan önemli gereksinmelerden biri de folik asittir ve artan gereksinmeyle birlikte besinler yetersiz kalmakta olup takviyeleri bütün dünyada önerilmektedir” dedi.

Diyetisyen Tekin, planlı olan gebelikler için gebelik öncesi folik asit takviyesine başlanılması ve 400 mcg/gün alınması önerilirken, gebeliğin ilk üç ayında ise kullanımına devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

Tekin, “Baba olmak isteyen bireylerde de hazırlık döneminde folik asit düzeyi önem taşımakta olup yetersizliği durumunda sperm sayısında azalma ve sperm kalitesinde düşüş yaşanmasına neden olmaktadır. Kadınlarda yetersizliği ise nöral tüp defektlerine, megaloblastik anemiye, düşük doğum ağırlıklı bebeğe, çocukluk çağı alerjik hastalıklara, konjenital kalp hastalıklarına ve bu gibi sorunlara yol açmaktadır. Folatnöral tüpte kapanmaya sebep olan bazı süreçleri sağlayan bir vitamin olup nöral tüpün 21-28 gün aralığında kapandığı bilinmektedir. Bu sebeple folat yetersiz olunca bu süreç sağlanamaz ve nöral tüp defektleri oluşur. Bu tür defektlerespinabifida veya anensefali örnek verilebilir” diye anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün, gebeliğin plansız olarak da gerçekleşebileceğini ve bu yüzden kadınların günlük 0.4 mg (400mcg) folik asit almasını önerdiğini kaydeden Tekin,“Kadının nöral tüp defektli bebek öyküsü olması, ailede nöral tüp defektli bebek öyküsü varlığı, Obezite, insüline bağımlı diyabet, alkol ya da ilaç bağımlılığı, antikonvülzan ilaç tedavisi, nöral tüp defekti riskinin yüksek olduğu araştırmalarla kanıtlanmış olan bir etnik gruptan olma gibi risk gruplarında yer alan bireyin ise günlük 4 mg folik asit alması önerilir. Folikasitin bu önemli yararlarından dolayı 1998’den sonra Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri öne çıkarak çok fazla ülkede zorunlu folik asit zenginleştirme programı başlatılmıştır. Çokça kullandığımız besinler olan un ve tüm tahıllara folik asit ilavesi yapılarak alımın günlük 0.1 mg (100 mcg) düzeyinde artışının sağlanması beklenmektedir. Bu uygulama sonrası ise nöral tüp defektlerinin sayısında düşüş olduğu çeşitli çalışmalarla doğrulanmıştır” dedi.

Ayşe ÖZDER