Gebelik döneminde yetersiz ve dengesiz beslenmenin anneye etkilerini, “Ölümler, anemi, osteomalasi, diş çürükleri, hipertansiyon, iyot yetersizliği, gestasyonel diyabet” şeklinde sıralayan Diyetisyen Tekin, yetersiz ve dengesiz beslenmenin bebeğe etkileri hakkında ise, “Erken doğum, zihinsel gelişme geriliği, doğumda bedensel bozukluklar anomaliler, düşük doğum ağırlıklı bebekler, doğumun ilk aylarında ölümler, ölü doğum” ifadelerini kullandı.
Gebelikte beslenmenin temel kuralları hakkında, “Gebenin fizyolojik gereksinmelerinin karşılanması, vücuttaki besin öğeleri yedeğinin dengede tutulması, fetüsün normal büyüme ve gelişmesinin sağlanması, diyetin bireye özgü olması” dedi.
Öneriler veren Diyetisyen Tekin, “Omega3 yağ asitleri: Bebeğin beyin, retina ve sinir sisteminin gelişiminde yarar sağlar. Prematüre doğum ve düşük doğum ağırlığı riskini azaltmaktadır. Sözel zeka puanı ve gelişim skorları yüksektir. Preeklempsi riski azalır. Gebelik sonrası depresyon önlenir.
Haftada 2 kez ortalama 340 g balık tüketilebilir. Ancak güvenilir olmayan balık ve deniz ürünleri tüketiminin civa, pestisit ve herbisit bulaşması sonucu sağlık bozucu riskinin de olabileceği unutulmamalıdır.
Kafein: Gebelik döneminde fazla kafein alımından kaçınılmalıdır. Kafein alımı 300 mg’ı geçmemelidir! Kafein plesanta yolu ile bebeğe taşınmakta ve düşük ile düşük doğum ağırlıklı bebek doğum riskini arttırmaktadır. Ayrıca aşırı kafein alımı vücuttan kalsiyum atımını da artırmaktadır.
Obez Babalarda sperm kalitesi düşer. Testislerdeki üreme hücrelerinin yapısı değişir. Olgun spermlerin fiziksel ve moleküler yapısı değişir. Hastalıkların genetik aktarımı görülür.” şeklinde konuştu.
Ayşe ÖZDER