Teknolojinin gelişmesiyle beraber bilgiye ulaşım hiç olmadığı kadar kolaylaştı. Bu durumunun her ne kadar avantajlı yönleri fazla olsa da internetteki bilgi kirliliği yanlışa sapmamızı kolaylaştırmaktadır.

Artık insanların sorunu olduğunda hemen internete başvurup ona göre bir tedavi uygulamakta ya da hastaneye gitmekte. Bu durum bazen işe yarasa da çoğu zaman tabloyu daha kötü bir hale getirebilmektedir.

Fizyoterapist Berkant Ketenci fizik tedavi ve fizyoterapistler hakkında internette dolaşan ya da kulaktan kulağa yayılan doğru bilinen yanlışlara değindi.

Ketenci, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“FİZİK TEDAVİDEN FAYDA GÖRMEDİM”

“Tedavi dediğimiz olgu süreç gerektiren bir durumdur. Örneğin başınız ağırdı ve bir ağrı kesici ilaç içtiniz, baş ağrınızın geçmesi için bir süreye ihtiyaç duyarsınız. Kaldı ki ilaç dozajının düşük olması, vücudun o ilaca bağışıklık kazanması gibi durumlar neticesinde bazen baş ağrınız geçmeyebilir. Fizik tedavide işleyen süreçte buna benzer bir süreçtir. Uzun süredir olan bir probleminizin 3 seans 5 seans gibi kısa bir sürede geçmesini beklemeniz maalesef doğru bir yaklaşım değildir. Burada önemli olan sabır ve fizyoterapistiniz ile senkronize bir şekilde bu süreci yönetmenizdir. Sadece fizik tedavide uygulanan tekniklere umut bağlamadan ev için tarihlenen egzersizlere mutlak uyum ve dikkat etmenizi gerektiren durumlara mutlak uyum sürecin olumlu sonuçlanması açısından oldukça önemlidir.

“FİZİK TEDAVİ MASAJDIR, FİZYOTERAPİST MASÖRDÜR”

Bu iki bilgi de oldukça eksik ve yanlıştır. Bizler fizyoterapistler olarak uyguladığımız tekniklerde ağırlıklı olarak dokumayı içeren uygulamalar yapmaktayız. Bu durum insanlarda “Masaj, masör” algısı uyandırmaktadır fakat fizyoterapistlerin uyguladığını 1000lerce teknikten sadece biri masaj uygulamalarıdır. Uygulanan bir çok teknik ciddi düzeyde anatomik bilgi, biyomekanik bilgi gerektirmektedir. Bilgili ve eğitimli kişilerce yapılmayan uygulamalar daha fazla zarar verici olabilmektedir.

Soğuk Havaların Vazgeçilmez İçeceği “Ihlamur” Soğuk Havaların Vazgeçilmez İçeceği “Ihlamur”

“ELEKTRİK YA DA PAHALI CİHAZ UYGULAMALARI OLMADAN FİZİK TEDAVİ OLMAZ”

Bu tip uygulamalar tedavilerde kullandığımız destekleyici uygulamalardır. Tek başına yeterli olmamakla beraber çoğu durumda fizyoterapist tarafından yapılan manuel tedavilere pekiştirmek ve desteklemek amacıyla kullanılır.

 “FİZİK TEDAVİ HER GÜN YAPILMALIDIR VE EN AZ 20 SEANS OLMALIDIR”

Bu durum tamamen kişiye bağlı bir durumdur. Kişinin problemlerinin büyüklüğü, tedavi sürecine uyumu gibi etmenler seans sayı ve sıklığının belirlenmesinde etkili faktörlerdir. Seanslar ihtiyaca göre her gün, gün aşırı, 4-5 günde bir gibi farklı şekillerde yürütülebilir. Süre olarak 5-6 seansın yeterli olduğu durumların yanında 15-20 seansa ve belki daha fazla seansa ihtiyaç duyulan durumlarda bulunmaktadır.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: ALİ ERAY ÇELİK