Altıncı kez Hopalılarla buluşacak olan bu özel etkinlik, emeğin ve mücadelenin hikâyelerini beyaz perdeye taşıyarak sinemanın dönüştürücü gücünü bir kez daha ortaya koymayı hedefliyor.
Festival, sponsor kabul etmemesi, filmler arasında yarışma düzenlenmemesi ve tüm gösterimlerin ücretsiz olması gibi ilkeleriyle dikkat çekiyor. “Üretin, Gösterelim!” sloganıyla 2006 yılında yola çıkan festival, bu yıl da dünyanın dört bir yanında gerçekleştirilen işçi filmleri festivalleri ağıyla birlikte hareket ediyor. Hopa’daki organizasyon ise Halkevleri Artvin Temsilciliği, Hopa Belediyesi ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının dayanışmasıyla gerçekleştirilecek.
Festivalin ilk günü 20 Aralık Cuma günü Hopa Ticaret ve Sanayi Odası (HTSO) Atatürk Konferans Salonu’nda saat 17.30’da başlayacak olan festivalin gala etkinliği, kokteyl ve Kemal Gümrükçü konseriyle renklenecek. Ardından, Ken Loach’ın yönetmenliğini yaptığı “Umudunu Kaybetme” filmi izleyiciyle buluşacak. Film sonrasında sinema yazarlığı alanının önde gelen isimlerinden Alin Taşcıyan ile Ken Loach sineması üzerine bir söyleşi düzenlenecek.
Festivalin ikinci günü olan 21 Aralık Cumartesi, saat 13.30’da HTSO Atatürk Konferans Salonu’nda çeşitli film gösterimleriyle başlayacak. “Cennetteki Gölgeler”, “Bir Avuç Toprak”, “Satışçının Bir Günü” ve “Hayatımın En Güzel Günü” gibi filmler izleyicilere sunulacak. Günün öne çıkan etkinliklerinden biri ise yönetmen Elif Ergezen ile sinemada hak mücadelesi ve dayanışma üzerine gerçekleştirilecek söyleşi olacak.
Festivalim üçüncü günü programı 22 Aralık Pazar günü saat 14.00’te Ariel ve Kibritçi Kız gibi filmlerin gösterimleriyle başlayacak. Aki Kaurismäki sinemasının emek temalı öykülerini inceleyen sinema yazarlığı uzmanı Şenay Aydemir ile bir söyleşi de bu günün etkinlikleri arasında yer alıyor. Aynı gün saat 19.00’da Kemalpaşa Halkevi’nde “Ceylin” filmi izleyicilerle buluşacak.
Dördüncü günde ise etkinlikler 23 Aralık Pazartesi günü saat 18.00’de iki farklı mekânda eşzamanlı olarak devam edecek. Kemalpaşa Kadın Dayanışma Derneği’nde kadın temalı filmler gösterilecek ve ardından sosyolog Gülşen Çakıl Dinçer ile sinema ve kadın temalı bir söyleşi düzenlenecek.
Aynı saatte Nesteldağ Cafe’de yönetmen Elif Ergezen ile kamera önü ve arkasında kadın temalı söyleşi gerçekleştirilecek. Gösterimi yapılacak filmler arasında “Örüntü”, “Bavul” ve “Yarının Hayali” gibi yapıtlar bulunuyor.
Program, 24 Aralık Salı günü HTSO Atatürk Konferans Salonu’nda, saat 18.00’de “Ayakkabı”, “Soğuk”, “Bir Çift Göz”, “Valiz” ve “Dal Değdi Gözüre” film gösterimleriyle devam edecek.
Son etkinliklerin düzenleneceği 25 Aralık Çarşamba günü saat 18.00’de “Yaşayan, Üreten, Dönüşen Haliç” filminin gösterimi yapılacak ve filmin yönetmeni Gül Köksal tarafından hazırlanan bir video izlenecek. Ardından “Penceredeki Kadın”, “Tarihte Yaşanmamış Olaylar” ve “Ejder Meyvesi” filmleri Hopalı sinemaseverlerle buluşacak.
Günün öne çıkan söyleşisi ise Cankurtaran direnişi üzerine Dursun Ali Koyuncu’nun katılımıyla gerçekleştirilecek.
Festival, işçilerin, işsizlerin, kadınların, LGBTQ+ bireylerin, doğayı savunanların ve emeği görünmez kılınan herkesin hikâyelerine odaklanıyor. Bu yılki film seçkisi, toplumsal adalet arayışını, sömürüye karşı direnişleri ve dayanışma öykülerini merkeze alıyor.
Halkevleri Artvin Temsilcisi Uğur Karakuş, festivalin bu felsefesine vurgu yaparak, “Sanatın iyileştirici gücünü ve mücadele aracı olma özelliğini benimseyen herkesi bu dayanışma ürünü festivale katılmaya ve işçi filmleri festivali gönüllüsü olmaya davet ediyoruz” dedi.
Hopa’da düzenlenen bu anlamlı festival, hem sinemaseverleri hem de toplumsal dayanışma çabalarına katılmak isteyen herkesi bekliyor. Gösterimlerin üretsiz olması ve festivalde her türden emeğin payının bulunması, etkinliği daha da değerli kılıyor. Bu anlamlı festivalde yer almak isteyen herkes, 20-25 Aralık tarihleri arasında Hopa’nın farklı mekânlarında düzenlenecek etkinliklere davetli.