Haktan Özkan, yaşananların ekonomik krizden çok siyasi bir tercih olduğunu savunurken Nebiye Merttürk, toplumsal itirazların örgütlü bir güce dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Doğu Karadeniz Halkevleri’nin halkın ortak sorunlarını tartışmak ve örgütlü mücadele olanaklarını değerlendirmek amacıyla başlattığı halk buluşmaları Hopa’da devam etti. Hopa Belediyesi İş Merkezi’ndeki Kültür Kafe’de gerçekleştirilen buluşmada, ekonomik sorunlardan kamusal hakların kaybına, toplumsal eşitsizliklerden muhalefetin örgütlenmesine kadar birçok başlık ele alındı.

52043Fa3 838E 4A08 A320 D3Cac7Fb67AaÖzkan: “Ekonomik kriz değil, ekonomik tercih”

Buluşmada konuşan Doğu Karadeniz Bölge Temsilcisi Haktan Özkan, Türkiye’de yaşanan ekonomik sorunların yalnızca bir kriz olarak tanımlanmasına karşı çıktı. Ekonomik sorunların yıllardır devam ettiğine dikkat çeken Özkan, mevcut tablonun geçici bir ekonomik dalgalanmadan ziyade siyasi ve ekonomik tercihlerin sonucu olduğunu savundu.

Sorunların bir gün kendiliğinden çözüleceği veya seçim dönemlerinde atılacak adımlarla ortadan kalkacağı beklentisinin temel meseleleri geri plana ittiğini belirten Özkan, bu yaklaşımın halkın yaşadığı sorunların nedenlerini sorgulamasını da zorlaştırdığını ifade etti.

Mevcut ekonomik modelin sermaye birikimini sürdürmek için kuralsız bir yönetim anlayışına ihtiyaç duyduğunu öne süren Özkan, fon vurgununu bu yapının örneklerinden biri olarak değerlendirdi. Yaşananların yalnızca birkaç kişinin açgözlülüğüyle açıklanamayacağını belirten Özkan, denetim mekanizmalarının zayıflamasının bu tür olayların önünü açtığını dile getirdi.

Seçim gündeminin toplumun temel sorunlarının önüne geçmemesi gerektiğini vurgulayan Özkan; yoksulluk, barınma giderleri, eğitimdeki eşitsizlikler ve iş cinayetleri gibi sorunların seçimlerin ardından da devam edebileceğine dikkat çekti. Özkan, kalıcı bir değişim için toplumsal muhalefetin güçlendirilmesi ve halkın ortak sorunlar etrafında örgütlenmesi gerektiğini söyledi.

Cf134Cd4 Dce2 4C5F A097 A02D69577Cf8

Merttürk: “İtirazlar örgütlü bir güce dönüşmeli”

Facia Kıl Payı Atlatıldı! Ağaç Evin Üzerine Düştü
Facia Kıl Payı Atlatıldı! Ağaç Evin Üzerine Düştü
İçeriği Görüntüle

Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Nebiye Merttürk ise ekonomik, toplumsal ve ekolojik sorunların birbirinden bağımsız değerlendirilemeyeceğini belirtti. Merttürk, bu sorunların birbiriyle bağlantılı olduğunu ifade ederek iktidarın sorunları çözmek yerine bunların kaynağı haline geldiğini savundu.

Toplumun farklı kesimlerinin hak kayıplarına karşı güçlü itirazlar ortaya koyduğunu ancak bu itirazların kalıcı bir örgütlenmeye dönüşmediğinde etkisini yitirebildiğini söyleyen Merttürk, halkın kendi talepleri doğrultusunda nasıl yeniden toplumsal bir güç haline gelebileceği sorusuna odaklandıklarını dile getirdi.

Temel hakların korunması ve yeni kazanımlar elde edilmesi için verilen mücadelenin önemine değinen Merttürk, baskı koşullarında en temel hakların dahi büyük mücadelelerle savunulabildiğini belirtti. Toplumsal muhalefetin farklı kesimlere ayrılarak zayıflatılmasına karşı ortak mücadele kanallarının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

798F8Ce2 1180 4Cf7 911A 5Dfa0B46A597

Ortak mücadele arayışı öne çıktı

Hopa’daki buluşmada iki konuşmacının değerlendirmeleri, ekonomik ve toplumsal sorunların nedenlerini tartışmanın yanı sıra bu sorunlara karşı nasıl bir mücadele yürütülebileceği sorusunda birleşti. Ekonomik politikaların ve siyasi tercihlerin sorgulanması gerektiğini belirten konuşmacılar, halkın yalnızca seçim dönemlerinde değil, gündelik yaşamda karşılaştığı sorunlar etrafında da örgütlü bir güç oluşturmasının önemine dikkat çekti.

“Örgütlü her halk sorunu çözer” sloganıyla yürütülen buluşmada, ortak sorunların birlikte tartışılması ve toplumsal muhalefetin güçlendirilmesi temel gündem olarak öne çıktı.

Muhabir: İlknur Aylin YILMAZ