Eko turizm ile Ardanuç’un doğa güzelliklerini, tarihini tanıtan Kenan Balcı, Ardanuç’un geleneksel yaşamına dair izleri sunuyor. Balcı, yaşadığı sorunlarından bahsederek Kutlu köyünün tarihi yerlerinin yollarının kötü olduğunu ve nitelikli gençlere ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Turizm faaliyetlerine bu sene başladıklarını belirten Balcı, “Eko turizm ve geleneksel yaşamı canlandıran, kültürel anlamda bir takım faaliyetlerimiz oluyor. Gelen misafirlerimize bir taraftan buranın doğa güzelliklerini tanıtırken diğer taraftan da geleneksel yaşama dair izleri sunuyoruz. Uygulamalı olarak daha önceden bu köyde yaşayan insanlar geçmişte nasıl yaşadığını hangi malzemeleri kullandığını vurgu yapıyoruz” dedi.
Kutlu köyünde tarihi yapıtların olduğunu belirten Balcı “Bugüne kadar Kutlu köyü toprakları geniş köydür. Köyün dağları ve bağları vardır. Köyün bağlarında Göreşet Kalesi var ama yolu pek iyi değil. Bir bağlantı yolu yapmışlar ama araçla kaleye kadar gidilmiyor. Yetkilerin bu sorunu çözmesini talep ediyorum. Bulunan kale arkeologların bu yörede eşi olmayan çok eski bir gürcü yapıtı olduğunu söylüyorlar.
Bağlara giderken 3’üncü kilometresinde bir toprak kayması gerçekleşti. Bu toprak kaymasından çok eski bir oluşum ortaya çıktı. Ben oraya Cabaret Antik Kenti diyorum. Çünkü insan boyunu aşan çok eski bir yöntemle taşların bir arada kaynatılarak bir oluşumun olduğu dehrizlerin, yer altı tünellerin ortaya çıktı. Bu bölgenin çok iyi araştırılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kutlu köyüne ait olan karasakızı anlatan Balcı “Diğer rotamız ise Kutlu köylerinin yaylarına doğrudur. Bu yolda geleneksel yaşamı yaşatıyoruz. Dağ pancarının nasıl toplanıldığını, bu köye ait olan Kuş ağacından karasakızı yaptık. Terayağı ile ağacın kabuğu kavrularak yapılıyor. Kuş Ağacının kabuğundan ince işlem yapılarak iç kısmı alıp ve çok ince parçalara kesiyoruz. Toprak kabda tereyağı ile kavuruyoruz. Yapışkan hale gelene kadar işlem devam ediyor ve sonunda sakız haline geliyor. Bu sakız bazı ağız yaralarına ve mide ağrılarına iyi geldiği söyleniyor” dedi.
Geleneksel yemekleri tanıttıklarını belirten Balcı “Biz bir şekilde turizm faaliyetlerinde bulunurken diğer yanda kültürel ve geleneksel yaşamı ön plana çıkarıyoruz. Bizim müşterilerimiz çok yetkili insanlardır. Şu anda yatak kapasitemiz 15 kişiliktir. Dolayısıyla müşterilerimiz aileli olduğu zaman 25’e çıkıyor. Buraya gelen insanlar gastronomi de turizm için çok önemli parçasıdır. Biz de pileki yapıyoruz. Pileki yapımını onlara gösteriyoruz, cadi yapıyoruz. Konuklarımız bunları çok beğendiler. Hatta numaramı istiyorlar. Buranın balından, yağından istiyorlar” ifadelerini kullandı.
Kutlu köyünde üretim yapan insanları turizme kattığını belirten Balcı “Köyümüzde hayvancılık yapan ailelerimiz var. Ben turizmde elimden geldiği kadar turizm faaliyetlerine bu köyde arıcılık yapan, hayvancılık yapan insanları da bir şekilde katmak istiyorum. Örneğin hayvancılık yapan ablamıza yarın sabah kahvaltıda buğday gevreği yapacaksın. Yani turizme üreten insan bizzat dahil olacak. Gelen müşterilerimiz özellikle arıcılık yapan arkadaşlarımızla tanıştıyorum ve onlardan bilgi alıyor. Bu konuda çok faydalı olduğunu düşünüyorum. Örneğin inek saklayan bir ablamıza ben şimdiye kadar 3 bin lira üzerinde bir ayda sütünü değerlendirdim. Kaymak yapan ablamızın ayrıca tereyağıdır, peyniridir bunları değerlendirdim” dedi.
Artvin’in turizmin gelişimi için nitelikli gençlere ihtiyacı olduğunu belirten Balcı, gençlere seslenerek “Biliyorsunuz burada yaşayan insanlar yaşlı ve gençler sadece gezmek amaçlı köye geliyorlar ve sonrasında bulundukları şehre dönüyorlar. Bizim genç insanlara ihtiyacımız var, güzel şeyler ortaya koyabilmek için. AÇÜ’de Turizm Fakültesi’nde okuyan öğrencilerin staj yapmak isteyen, çalışmak isteyen gençlerimizi istihdam ederek hem onlara maddi olarak katkı sağlarız hem de bizim işimizde yardımcı olmuş olurlar. Burada yapacak çok şey var ve büyük şehirlerde bulanan veya iş bulamayan arkadaşlar gelsin burada oturalım, konuşalım. Kolay değildir çünkü coğrafyamız zor bir coğrafya ama muhakkak gençlerle birlikte başaracağımıza inanıyorum. Gençlerle burası daha güzel olacak” şeklinde konuştu.
Ayşe ÖZDER