ARTVİN

Eğitim Sen TİS talepleri

Eğitim Sen Artvin Şubesi  2024-2025 Toplu İş Sözleşmesi taleplerini açıkladı

Abone Ol

Eğitim Sen Artvin Şubesi, çeşitli paydaşlar ile ortaklaşa yaptığı çalışma sonrası yeni eğitim öğretim yılı toplu sözleşme için 87 maddelik talep listesi oluşturdu. Yapılan çalışmada 27 madde Ekonomik, Mali, Sosyal talepler; 25 madde Özlük Hak ve Hukuk Talepleri; 13  madde Demokratik talepler ve son olarak da 22 madde Yükseköğretim talepleri şeklinde açıklandı.

Eğitim Sen’in bazı talepleri şu şekilde;

EKONOMİK- MALİ-SOSYAL TALEPLER

Eğitim Sen, taleplerinde öğretmenlerin özlük ve mali haklarının iyileştirilmesi, eğitime daha fazla bütçe ayrılması ve okulların fiziki koşullarının iyileştirilmesi gibi konuları öne çıkardı.

Ekonomik, Mali, Sosyal talepler şu maddelerden oluştu:

1. Öğretmen Meslek Kanunu'nda yer alan ekonomik iyileştirmeler bütün eğitim ve bilim emekçilerine ayrımsız ve eşit bir şekilde yansıtılmalı, öğretmenleri ayrıştıran ve 'eşit işe eşit ücret' ilkesiyle çelişen her türlü uygulamaya derhal son verilmelidir. 

2. Tüm eğitim ve bilim emekçilerine yaptıkları işin önemi ve zorluğu dikkate alınarak her dört yıla bir yıl olmak üzere yıpranma hakkı (fiili hizmet süresi tazminatı) verilmelidir. 3. Meslek liseleri uygulama derslerinin (atölye) ders ücreti saatleri 20 saat olarak değil maaş karşılığı 15 saat üzerinden hesaplanmalıdır. Sınıf öğretmenlerinin maaş karşılığı girdiği derslerin 15 saat karşılığı hesaplanarak diğer öğretmenlerle eşitlenmelidir. 

4. Meslek liselerinde çalışan öğretmenin her tür hak edişleri Emekli Sandığı keseneğine esas olmalıdır. 5. Eğitim çalışanlarının fiili ücret zammı kıdemlerine göre ayarlanmalıdır. 6. Eğitim ve öğretim ödeneği ayrım yapılmaksızın tüm eğitim çalışanlarına net bir maaş tutarında olmak üzere yılda iki kez ödenmelidir. 7. idari tatil olması ve tedavi-tetkik amacıyla öğretmenin sağlık kuruluşunda olmasından dolayı ders görevinin yerine getirilemediği ve ayrıca öğrencilerin derste mevcut olamamasından dolayı dersin yapılamadığı durumlarda öğretmenlerin ek ders ücreti kesilmemelidir. 

8. Nöbetçi öğretmenlerden, derse girmeyen öğretmenlerin yerine ders görevini yerine getirenlere, branşına bakılmaksızın bu görev karşılığında ek ders ücreti ödenmelidir. 

9. Öğretmenlerin emeklilik ikramiyeleri hesaplanırken, yılı tamamlanmayan süreler ay olarak hesaplanarak ikramiyesine yansıtılmalıdır. 

10. Tüm kamu emekçileri kamu hizmetini sağlamak için vardır. Farklı istihdam biçimlerine son verilmeli, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlerin mali ve özlük açısından kadrolu öğretmenlerle eşit haklara sahip olması için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır. 

11. Halk eğitim merkezlerinde çalışan öğretmen ve yöneticilere nöbet ücreti verilmelidir. 

12. Halk Eğitim Merkezlerinde farklı statülerde öğretmen farklılıklarına son verilmeli, usta öğreticiler yerine atama yapılmalıdır. 

13. Kalkınmada öncelikli yerleşim yerlerinde görev yapan kamu emekçilerine ek tazminat ödenmelidir. 

14. Bir kamu hizmeti olan eğitimin uygulayıcısı olan eğitim emekçilerinin özellikle hibrit eğitim süreci adı altında esnek, kuralsız ve keyfi çalıştırılmasının önüne geçilmelidir. 

15. Eğitim ve bilim emekçilerine kira yardımı, rahat bir ulaşım servisi ve sağlıklı bir öğün yemek verilmelidir. 

16. Öğretmenlerin faydalandığı toplu taşıma indiriminden ayrım yapmaksızın bütün eğitim emekçilerinin yararlanması sağlanmalıdır. 

17. Hizmetli memur, teknisyenler ve sağlık hizmetleri personellerinin özel hizmet tazminat oranları artırılmalı, 8. dereceye düşen tüm personele ek gösterge ödenmelidir. 

18. Yardımcı hizmetlilerin, idari ve teknik personelin görev tanımı belirlenmeli, görev tanımına uygun yaptıkları fazla çalışma 'fazla mesai' olarak kabul edilmelidir. 

19. Özel eğitim öğretim kurumlarında çalıştırılan eğitim emekçilerinin hak kayıplarının karşılanması ve eşit işe eşit ücret ilkesi gereği kamuda aynı işi yapan eğitim emekçilerinden daha düşük ücretle çalıştırılamayacakları yasa ile garanti altına alınmalıdır. 

20. Kamu alanı olan okulların kamu hizmet hakkına uygun olarak bütün ihtiyaçları bütçeden karşılanacak şekilde eğitim öğretime bütçe ayrılmalıdır. 

21. MEB tarafından imzalanan çocuğun üstün yararını gözetmeyen tüm protokoller iptal edilmelidir. 

22. Okullarda özellikle kahvaltı ve yemek hizmeti sunan yemekhaneler açılmalıdır. 

23. Eğitimde özgür düşüncenin önüne engel koyan disiplin mekanizmaları terk edilmeli, yerine tüm bileşenlerce oluşturulan ortak yaşam ilkeleri hayata geçirilmelidir. 

24. Özellikle felsefe, fizik, biyoloji, kimya, resim, müzik, beden eğitimi vb gibi branşlarda ders saatlerinin arttırılarak bu doğrultuda öğretmen atamaları yapılmalıdır. 

25. Okul hemşirelerinin eşit işe eşit ücret gereği Sağlık Bakanlığı'na bağlı hemşirelere sağlanan fiili hizmet zammı, ek ödeme ve teşviklerden yararlanacağı düzenlemeler yapılmalı, okullarda sağlık hizmetlerinin gereği çalışma koşulları oluşturulmalıdır. 

26. Teknik Hizmet Sınıfı için Ek Gösterge adil bir şekilde düzenlenmelidir. 

27. Teknik Hizmet Sınıfı için Seyyar Hizmet Tazminatı 6 ay değil, diğer kurumlarda olduğu gibi 12 ay ve düzenli olarak verilmelidir.

Ali Eray ÇELİK