YKS sınavı için geri sayım sürüyor. Yoğun bir şekilde bir yıl boyunca sınava hazırlana öğrenciler YKS 1’inci oturum Temel Yeterlilik Testine (TYT) 17 Haziran Cumartesi günü; YSK 2’nci oturum Alan Yeterlilik Testlerine (AYT) ve YKS 3’üncü oturum Yabancı Dil Testine (YDT) 18 Haziran Pazar günü girecek.

Sınav sonuçlarının açıklanması ile birlikte ise öğrencilerin bu kez de tercih dönemi başlayacak. 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Artvin İl Temsilcisi Eczacı Nursal Bülbül, Eczacılık Fakültesi’ni tercih edecek öğrenciler için önemli açıklamalarda bulundu.

Artvin’in en eski eczacılarından da olan 18. Bölge Trabzon Eczacı Odası Artvin İl Temsilcisi Eczacı Nursal Bülbül, kendisinin mesleğini çok sevdiğini, eczacılık mesleğinin güzel bir meslek olduğunu belirtirken “Eczacılık Fakültesi’ni tercih edecek öğrenciler mezun olur olmaz direkt eczane açmayı düşünen öğrencilerin nüfusa göre kotadan dolayı eczane açmakta sıkıntı olduğunu bilmesi gerekiyor. Ben Artvin için örnek vereyim;nüfus oranına göre belli bir kota sınırlaması olduğundan dolayı şu an Artvin Merkez'de eczane açılamıyor. Direkt eczane açmak istediklerinde küçük şehirlerde karşılarına nüfus kotası çıkabilir. Bu nedenle tercih döneminde bu denetimleri yapmaları gerekiyor” dedi.

Mezun olduktan sonra kamuda çalışmayı düşünen öğrenciler için açıklamalarına devam eden Bülbül, “Ne yazık ki verilen mezun sayısına göre kamuda ve sanayide yeterli kontenjan olmadığı için iş konusunda sıkıntı yaşayabilirler. Bu konuda da iyi bir araştırma yapmaları gerekiyor. 4 senelik bir eğitim dönemli olacak önlerinde ve şu an olan mezun sayısının üzerine 4 sene içinde mezun olacak öğrenci sayısını da eklemeleri gerekiyor ve buna göre de değerlendirme yapmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Eczacılık Fakültesi’nden mezun olduktan sonra kota sınırlamasından dolayı sorun yaşanan şehirlerde farklı yollarla da eczane açabileceklerini açıklayan Bülbül, “Bulunduğu şehirde herhangi bir eczane, işletmesini devretmek isteyebilir, bu kişiden devralabilirler ama devraldıklarında belediye sınırları dışına eczaneyi taşıyamazlar. Belediye sınırları içerisinde istedikleri kadar nakil yapabilirler” diyerek özellikle 2013 yılından sonra üniversiteye giren öğrencilerin nüfus kotasına takılmalarının söz konusu olduğunu vurguladı.

Mandalina Tezgaha Düştü Mandalina Tezgaha Düştü

Mesleğin iyi olduğunu ama zor bir eğitim sürecinin olduğuna dikkat çeken Bülbül, “Yalnız, Eczacılık Fakültesi’nin kazanacak puanı alıp üniversiteye girdikten sonra hiç sorun değil. Birazcık gayretle okuldan mezun olabilirler. 2013 yılından önce üniversiteye girenler mezun olduklarında istedikleri yerde eczane açabiliyorlar, bu kişilerin bir defa nakil hakları var ve bir defa da devir hakları var. 2013 yılında üniversiteye girenler de dahil olmak üzere 2013 yılından sonra Eczacılık Fakültesi’ne girenler ise nüfus kriterlerine takılıyorlar.Bunun için mevzuatı inceleyip ona göre tercihlerini yapmaları daha doğru olur” dedi.

Eczacılık Fakültesi’ni bitirdikten sonra ‘her işi yapabilirim’ mantığının olmadığını söyleyen Bülbül, “Eczacı olduysanız eczacılık yapacaksınız, bundan dolayı iş olanaklarını da araştırmak gerekiyor. En azından emeklerinin karşılığını mezuniyetten sonra alabilmeleri için bu önemli” ifadeleri ile açıklamalarına devam etti.

Ayşe ÖZDER 

Editör: Haber Masası