Duruş bir diğer adıyla postür bir kişinin otururken veya ayakta dururken vücudunun duruş şeklini ifade eder. İyi bir duruş ile vücudun kas iskelet sistemini koordineli bir şekilde yönetebilmek, dengede kalmak veya duruş nedeniyle gelişen olası bir vücut yorgunluğunu önleyebilmek mümkündür. Ancak günlük hayatta vücudun istemeden aldığı pozisyonlar duruşu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durum beraberinde duruş bozukluğunu getirerek kişilerin dış görünüşünü ve kas iskelet sistemini olumsuz yönde etkileyebilir.
Duruş bozukluğu dünya genelinde görülen ve her yaş grubunu etkileyebilen bir sağlık problemidir. Uygulanacak olan çeşitli tedaviler ile duruş bozukluğunun ilerlemesini önlemek ve iyileşmesini sağlamak mümkündür. Fizyoterapist Berkant Ketenci duruş bozukluğu ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Ketenci yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Toplumumuzun, ne yazık ki, büyük çoğunluğu Postür Bozukluğu ve buna bağlı vücut ağrıları yaşamakta. Bir çok fiziksel problem Postür bozukluğuna yol açabildiği gibi Postür Bozukluğu da bir çok probleme yol açabilmektedir. Altında yatan bir sebep olmaksızın gelişen duruş bozuklukları genelde gün içi aktiviteler ile alakalı olmaktadır. Çalışma şartları, günlük aktivite düzeyi, uyku pozisyonu, oturma pozisyonu gibi bir çok etmen postür üzerinde rol oynamaktadır.
Özellikle masa başı çalışanların çok fazla muzdarip olduğu bir durumdur. Masa başı çalışanlarda uzun oturma süreleri, öne doğru eğik oturuş, kaykılarak oturuş gibi parametreler vücut mekaniklerini olumsuz etkileyerek postür bozukluğuna yol açmaktadır.
Postür Bozukluğu başta omurga olmak üzere bir çok vücut bölümünde problemlere yol açmaktadır. Klinikte karşımıza en çok boyun düzleşmesi, yuvarlak omuz(omuz başlarının öne kaçması sonucu görülen durum), sırtta kamburluk, bel ve kalçada bir tarafa sapma gibi problemler çıkmaktadır. Bazı mesleklerde çalışma şartlarına bağlı bu problemlerin tam tersi problemler ile de karşılaşabilmekteyiz.
Çoğu zaman kişiler ayna karşısında kendi vücut pozisyonlarının normal olmadığını farkederek ya da yakınlarının ikazlarını dikkate alarak Postür Bozukluğundan muzdarip olduklarını keşfetmektedir.
Bu gibi şikayetler varlığında mutlaka ilgili hekime ya da fizyoterapiste gözüküp yanlış vücut dinamikleri hakkında fikir edinilmeli ve vakit kaybetmeksizin bu yanlış mekaniği düzeltici hamleler uygulanmaya başlanmalıdır.
İyi analiz edilmiş bir postür, gerekli düzeltici fizyoterapi tekniklerinin uygunlaması, kişinin vücut farkındalığını geri kazanıp günlük yaşam aktivitelerini düzenlemesi ve egzersizlerin doğru uygulanması gibi hamleler sayesinde Duruş Bozukluklarının düzeltilip buna bağlı ağrıların giderilmesi mümkün olmaktadır.
Kişi postürünün tepeden tırnağa iyi analiz edilmesi tedavinin gidişatı açısından kilit rol oynamaktadır çünkü her bireyin anatomik yapısı, çalışma şartları, günlük yaşam aktiviteleri farklılık gösterdiği için duruşundaki bozukluğun mekaniği de farklı olmaktadır. Bu durumun iyi analiz edilip, hangi kas guruplarının esnetilmesi, hangi kas gruplarının kuvvetlendirilmesi, hangi eklemlerin hareket kısıtlılığı ya da normalden fazla harekete sahip olduğu iyi tespit edilip bu durumlar özelinde düzeltici hamleler uygulanmalıdır. Bu hamleler sonucunda elde edilen yeni postürün kalıcılığı ancak düzenli egzersiz yapmakla mümkündür.
Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”
Ayşe ÖZDER