Rektör Bilgin, “Yerelde böyle bir hizmetin olması hem ekonomik külfeti azaltmak hem de sonuçları daha hızlı almak adına önem teşkil etmektedir.” dedi.
“Çalışmalar yaklaşık 2 yıl sürdü”
AÇÜ, kaliteli bal üretimini artırmak ve markalaşma süreçlerini başlatmak amacıyla Tıbbi-Aromatik Bitkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi, Türk Akreditasyon Kurumu’ndan (TÜRKAK) aldığı "Bal Akreditasyon Sertifikası" ile uluslararası standartlarda bal analizi yapma yetkisi kazandı.
Rektör Bilgin, Akreditasyon çalışmalarının yaklaşık 2 yıl sürdüğünü ve 9 Ağustos 2024 tarihi itibariyle laboratuvarın resmi olarak akredite olduğunu belirtti.
Artvin'de 115 bin 130 kovanla 2 bin 66 işletme bulunduğunu belirten Bilgin, yıllık bal üretiminin 1057 ton olduğunu ve kovan başına ortalama 9 kilo bal düştüğünü ifade etti.
Bilgin, Artvin'de bal üretimini artırmak ve kaliteli balın markalaşmasını sağlamak amacıyla 2021 yılında Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin kurulduğunu söyledi. Bu merkezin, arı hastalıklarını önleme ve kaliteli bal üretimi konusunda üreticilere büyük destek sağladığını aktardı.
“Sadece Artvin’le sınırlı değil”
Bal analizlerinin sadece Artvin’le sınırlı kalmayacağını, aynı zamanda Ardahan, Ağrı, Rize, Trabzon, Ordu ve Giresun gibi çevre illerdeki bal üreticilerine de hizmet vereceklerini belirtti.
“10 üniversite arasında 7. Sırada”
Nem, iletkenlik, prolin ve diastaz analizlerinde, Türkiye’deki üniversite araştırma merkezleri arasında TÜRKAK’tan akreditasyon belgesi alan ilk 10 üniversite arasında 7. Sırada olduklarını vurgulayan Rektör Bilgin, Doğu Karadeniz bölgesindeki üniversiteler arasında ise bu başarıyı elde eden ilk araştırma ve uygulama merkezi olduklarını söyledi.
“Yasal uyuma uygun”
Rektör Bilgin, balın akredite laboratuvarlarda analiz edilmesinin avantajlarını açıklayarak, güvenilir sonuçlar sağlandığını, tarafsız değerlendirme yapıldığını, yasal uyuma uygun olduğunu ve tüketici güvenini artırabileceğini belirtti.
“Bağımsız ve tarafsız analiz gerçekleştirir”
Bilgin, “Akredite laboratuvarlar, uluslararası kabul görmüş standartlara uygun olarak çalışır. Bu sayede elde edilen sonuçların doğruluğu ve güvenilirliği yüksektir. Akredite kurumlar, bağımsız ve tarafsız bir şekilde analizleri gerçekleştirir. Bu sayede, üretici veya satıcının çıkarları değil, sadece balın kalitesi ön planda tutulur. Bazı ülkelerde, balın satışı için belirli standartlara uygun olması zorunludur. Akredite bir laboratuvarda yapılan analizler, bu yasal gereklilikleri karşılamaya yardımcı olur.” dedi.
“Güvenin önemli bir teminatıdır”
Akredite bir laboratuvarda yapılan analiz sonuçlarının tüketicilere balın güvenilirliği hakkında bilgi verdiğini belirten Bilgin, “Bu sayede tüketiciler, bilinçli bir şekilde bal satın alabilirler. Arıcılarımız, ürünlerini laboratuvarımızda analiz ettirdiğinde güvenilir ve tarafsız sonuçlar elde ederler. Akredite laboratuvar sonuçlarının uygun bulunması durumunda, ürünlerin yurtdışına satış imkânı doğar. Ne yediğine dikkat eden tüketiciler için ise akredite laboratuvar analizleri, güvenin önemli bir teminatıdır.” şeklinde konuştu.
Bilgin, açıklamasının devamında, “Akredite olduğumuz analizler (nem, iletkenlik, prolin, diastaz) balın kalitesini büyük ölçüde ortaya koyar niteliktedir. Bu analizlerin yanı sıra balda HMF, Serbest Asitlik ve Şeker Kompozisyonlarına da bakılıp geniş profilde balın kalitesini ortaya koymaktayız. Tüm bu analizlerde TÜRKAK’tan akredite olabilmek için atılması gereken adımlar süratle atılmaktadır.” ifadelerini kullandı.