ARTVİN

Doğaya Güç Kat Ağı güçleniyor

Geçtiğimiz hafta sonu Ankara’da düzenlenen Doğaya Güç Kat Ağı Genel Kurulu’nda Yeşil Artvin Derneği’ni Yönetim Kurulu üyeleri Hasan Yüksel ve Dilan Şahinbaş temsil etti

Abone Ol

Güçlü Sivil Toplum Etkin Doğa Koruma sloganı ile yola çıkan Doğaya Güç Kat Ağı’nın 4’üncü Genel Kurulu 3-4 Haziran’da Ankara’da gerçekleştirildi. Genel Kurul’a Yeşil Artvin Derneği’nin de içinde bulunduğu 78 çevre örgütü katıldı.

Genel Kurul’un 1’inci Gündemi, DGK Ağına katılımlar, Ağ faaliyetleri ve Yürütme Kurulutoplantıları üzerine gerçekleşti. Kurul’un açılış konuşmasını Doğaya Güç Kat Ağı Koordinatörü Osman Erdem gerçekleştirdi. Türkiye’nin mali kriz içerisinde olduğunu belirten Erdem, “Ülkelerde mali kriz ne kadar derinleşirse doğa üzerindeki baskılar o kadar artıyor. Ülkemizin sulak alanlarının yüzde 60’ından fazlasını kaybettik. Ormanlarımız her geçen gün daralıyor ve kalitesi düşüyor. Türkiye’de orman ürünlerinden alınması gerekenden 2 kat fazlası alınıyor. Bunun nedeni ulusal orman politikamızın olmamasıdır” diyerek ülkenin bir maden politikasının da olmadığını her geçen gün maden projeleri için alınan ruhsatların arttığını belirtti.

Kurul, şubat ayında Kahramanmaraş ve Hatay merkezli gerçekleşen on bir ili etkileyen depremde Doğaya Güç Kat Ağı’ndan hayatını kaybedenler anılarak devam etti.

Doğaya Güç Kat Ağı’nın sekreteryası Güler Bozok, Şırnak Cizre’de faaliyet gösteren Bisiklet ve Doğa Derneği, Eskişehir’de faaliyet gösteren Sakin Okul Eğitim Kültür ve Sanat Derneği, Bitlis’te faaliyet gösteren VanGölü Aktivistler Derneği ve Adana’da faaliyet gösteren Doğa ve Yaşam Hakkı Derneği’nin Ağ’a katıldığını duyurdu.

Kurul Başak Avcıoğlu’nun Aralık 2022- Haziran 2023 arasında yapılan DGK faaliyetlerini açıklaması ile devam etti.

Avcıoğlu, “Çeşitli iletişim faaliyetlerimiz var. 4 ayda 1 olmak üzere bülten yayınlıyoruz. Komisyon başvuru desteklerine teknik anlamda destek veriyoruz. Av komisyonu ve sulak alanlar komisyonu için dilekçe örneği hazırladık. 13 Aralık 2022, 23 Mart 2023 ve 27 Nisan 2023 tarihlerinde çevrim içi olarak yürütme kurulu toplantılarımızı gerçekleştirdik. Siyasi parti görüşmeleri yaptık. Kampanya ve doğa kanunu çalışmasının bölgelere indirgenmesi, komisyonlara katılım ile ilgili lobi çalışmaları ve yerinde ziyaretler, bölgesel ihtiyaç duyulan Doğa Danış faaliyetleri ve eğitim kitabının tamamlanması da önümüzdeki faaliyetler içinde yer alacak” dedi.

Kurul Natura Doğa ve Kültür Koruma Derneği’nden Ağ Yönetim Kurulu üyesi (Özlem Parlar Ürker’in “2 Şubat Dünya Sulak Alanlar Günü kutlaması ve Van Etkinliği” sunumu, ardından Van ÇevDer’den Ağ Yönetim Kurulu üyesi Ali Kalçık’ın 2 Şubat Van Gölü etkinliğinin bölgeye yansıması ve takip eden çalışmalar hakkında yaptığı sunum ile devam etti.

Başka Avcıoğlu’nun Doğa Danış kapsamında yapılanlar ve yapılacakları anlatmasının ardından Diyarbakır Çevre Gönüllüleri Derneği’nden Ağ Yürütme Kurulu üyesi Lezgin Yalçın, “Yürütme Kurulu toplantıları hakkında bilgilendirme, Genel Kuruldaalınan kararlar ve Yürütme Kurulunda takibi” başlıklı sunumunu yaptı.

Kurul’un 2’nci gündemi ise Kasım 2022 Genel Kurulda alınan faaliyet kararlarının takibi üzerine gerçekleşti.

Osmaniye’ye Git Derneği’nden Ağ Yürütme Kurulu üyesi Figen Ant, Tabiatı ve Biyoçeşitliliği Koruma Kanunu ve Genel Kuruldabelirlenen konular kapsamında siyasi parti görüşmeleri aktardı.

Ardından ağ üyelerinin değerlendirmesi alındı. Ağ Koordinatörü Osman Erdem, “Siyasi partiler için hazırlanan dosyanın içeriği ve Ne Yapmalıyız?” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi ve ardından DGK Koordinatörü Başak Avcıoğlu Merkezi görüşmelerin yerele indirgenmesi, Ağ üyeleri ile yapılacakgrup çalışması hakkında bilgilendirme yaptı.

Kurulun ilk günü bölgesel grup çalışması ile son buldu. Çalışmada bölgesel hedef, yerel faaliyetler, hedef kitle,Ağ mesajı ve sorumlulukların belirlenmesi üzerine kampanya oluşturuldu.

Doğaya Güç Kat Ağı’nın 4’üncü Genel Kurulu’nun 2’nci günü bölgesel çıktıların sunumu ile başladı, üyelerin değerlendirmeleri ve toplantı kararlarının alınması ile devam etti.

Kurulun 3’üncü gündemi ise ağın sürdürülebilirliği oldu. Bu gündem başlığında DGK Koordinatörü Başak Avcıoğlu Ağın sürdürülebilirliği için yapılanlar, sunulan projeler, üyelerin buyöndeki çalışmaları, ortak iş birlikleri sunumu ve ağ üyelerinin değerlendirmesi yapıldı.

Ekolojik restorasyon başlığı Kurul’un 4’üncü gündemi oldu. Bu gündem altında Güler Bozok Ekolojik restorasyon ve sulak alan restorasyonu, Başak Avcıoğlu DIMFE projesi ve STK’ların görevleri, bize düşen görevler sunumunu ve Doğu Akdeniz AraştırmalarıDerneği’nden Gökhan Ergan’ın Orman yangınları ve restorasyonu sunumunu gerçekleştirdi.

Doğaya Güç Kat Ağı’nın 4’üncü Genel Kurulu Ağ’ın 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeni ile gerçekleştirdiği basın açıklaması ile sona erdi.

Ali Eray ÇELİK