Kooperatif, bahçesinde yetiştirdiği kekikten sabun üretirken, gül ve lavanta gibi diğer çeşitleriyle de ürün gamını genişletiyor. Kooperatifin üretiminde yapılan sabunlar, fuarlarda sergilenecek olan ürünler arasında yer alacak.
Kooperatifin ürünleri ve kadın girişimciliği, önümüzdeki günlerde 37. Ahilik Haftası Kadın Kooperatifleri Fuarı ve Karadeniz Kültür ve Sanat Festivali’nde sergilenecek.
Emekli olduktan sonra Artvin’e geri göç yapan Kooperatif Başkan Yardımcısı Saadet İnce, tıbbi aromatik bitkilerin üretimine başladı ve bu ürünleri katma değerli hale getirdi. İnce, Artvin’in doğal ürünlerinin kalitesine dikkat çekerek, bölgenin güzelliklerini Türkiye genelinde tanıtmak için çeşitli projeler yürüttüğünü kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklediği projede İzmir kekiği fidelerini kullanarak üretim yaptığını belirten İnce, İzmir’de yapılan analizlerde, İzmir kekiğinin etken maddesinin yüzde 2.5 olarak tespit edildiğini açıkladı.
Kendi arazisini kooperatife tahsis ederek Vezirköy’de geçen yıl ekim gerçekleştirdiğini aktaran İnce, Tarım ve Orman Bakanlığı’na 10 kilo kekik gönderdiklerini, bakanlık ve Artvin Çoruh Üniversitesi tarafından yapılan analizlerde Artvin kekiğinin etken maddesi yüzde 3.7 çıktığını bildirdi.
Bölgede baharat kültürü olmaması nedeniyle satışının olmadığını dolayısıyla üretilen kekiği sabuna dönüştürerek değerlendirdiklerini ifade etti.
İnce, Antalya Üniversitesi’nde tıbbi aromatik bitkiler konusunda bir yıl süren eğitimini online olarak başarıyla tamamladığını ifade etti. Bunun yanı sıra Artvin Çoruh Üniversitesi’nin bitkilerle sabun, krem ve kolonya yapımı konularında verdiği eğitimi de aldığını aktardı.
Ticaret Bakanlığı tarafından kooperatiflere proje desteği kapsamında distilasyon makinesi sağladığını, Sağlık Bakanlığı’ndan sabun üretimi için onay aldıklarını, Gebze TÜBİTAK’tan analiz ve barkod desteği aldıklarını kaydetti. Bu desteklerle, Artvin’de üretilen sabunları hem Türkiye genelinde hem de uluslararası alanda pazarlama fırsatı elde edeceklerini belirtti.