Dönemin AKP’li belediyesi tarafından 2014 yılında “Artvin’in 90 yıllık sorununu çözdük” diyerek lanse ettiği çöp depolama sorunu CHP’li belediye döneminde de devam etti.

ÇÖP ALANI (4)

Artvin’de elde edilen evsel atıklar uzun yıllar boyunca İskebe(Yeni Mahalle) mevkiinde bulunan ilkel çöp depolama alanında yakıldı.

ÇÖP ALANI (1)

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan miting yapmak üzere geldiği Artvin’de şehrin hemen yanı başında bulunan çöp sahasını görünce sorunun biran önce çözülmesi için dönemin AKP’li Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe’ye talimat verdi.

ÇÖP ALANI (3)

Çözümü Artvin-Ardanuç-Şavşat-Ardahan yolunun 16’ncı kilometresinde bulunan Varyant mevkiine çöpleri taşımakta bulan Kocatepe, 90 yıllık sorunu çözmek yerine yeni bir 90 yıllık soruna imza attı.

Zamanında çözüm diye sunulan projenin işe yaramadığı kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Bölgede yanan ve kötü kokuya sebep olan çöpler yolu sık sık kullanan vatandaşlara rahatsızlık vermeye devam ediyor.

ÇÖP ALANI (2)

Sorunun çözüme kavuşturulmadığı AKP belediyesinden sonra görevi Demirhan Elçin başkanlığında devralan CHP de konuyla alakalı proje geliştirmedi.

Zaman zaman yerel basında “çöp sorunu çözüm bekliyor” şeklinde haberler yer alsa da belediye görevi değilmiş gibi hiçbir çalışma başlatmadı.

Melis Bitki ve Çiçek Atölyesi Açıldı Melis Bitki ve Çiçek Atölyesi Açıldı

Belediyenin sorumluluğunda olan atıkların geri kazanımı veya bertaraf edilmesine yönelik işleme tesisinin bulunmadığı, bunların çevre ve insana zararlı olabilecek bir alanda biriktirildiği Sayıştay Raporuna da konu oldu.

Müfettiş raporunda yer alan, çöp sahasının çevre ve insan sağlığı açısından sürdürülebilir olmadığı vurgulanarak, şu ifadeler yer aldı: “Belediye sorumluluğundaki atıkların Belediye personeli ve taşıtları ile toplatıldığı ve bunların Orman Bölge Müdürlüğünce tahsis edilen şehrin 16 km dışındaki bir alana döküldüğü ve üzerinin toprakla kapatıldığı görülmüştür. Bir başka ifade ile atıkların geri dönüşümünü ve/veya bertarafını sağlayacak bir atık işleme tesisi bulunmamaktadır. Günlük yaklaşık 30 ton atık üretimi yapıldığı ve toplandığı dikkate alındığında, ekonomiye geri kazanım açısından önemli bir atık potansiyeli etkin bir şekilde kullanılamadığı gibi, bu yapı çevre ve insan sağlığı açısından da sürdürülebilir değildir. Bu itibarla, konuyla ilgili çalışma yapılarak belediye sorumluluğundaki atıkların geri kazanımı ve/veya bertarafına yönelik tesislerin hayata geçirilmesi sağlanmalıdır.”

Sayıştay raporunda belediyenin görev ve sorumlulukları da hatırlatıldı

Raporda, belediyenin Atık Yönetimi Yönetmenliği’nin maddeleri tek tek yazılarak, bunun belediyenin görevi olduğu hatırlatıldı.

Yönetmelikte şu ifadeler yer alıyor:

“Atık yönetimi konusunda görev ve sorumluluğu bulunan kurumlardan biri de belediyeler olup, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun “Belediyenin görev ve sorumlulukları” başlıklı 14’üncü maddesinin ilk fıkrasında çevre ve çevre sağlığı, temizlik ve katı atık hizmetlerinin yapılması ya da yaptırılması belediyelerin görevleri arasında sayılmıştır. Aynı Kanun’un “Belediyenin yetki ve imtiyazları” başlıklı 15’inci maddesinin (g) bendinde ise “Katı atıkların toplanması, taşınması, ayrıştırılması, geri kazanımı, ortadan kaldırılması ve depolanması ile ilgili bütün hizmetleri yapmak ve yaptırmak” hükmüne yer verilmiştir.

Atık Yönetimi Yönetmeliği’nin “Belediyelerin görev ve sorumlulukları” başlıklı 8’inci maddesinde belediyeler, sorumlulukları çerçevesinde atık işleme tesislerini kurmak/kurdurmakla, işletmek/işlettirmekle, ilgili tesislere çevre lisansı almak/aldırmakla, atıkların yönetimi kapsamında, bu Yönetmelikle sorumluluk verilen taraflarla birlikte bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri yapmak veya katkıda bulunmakla, atık yönetimi ile görevli personelin periyodik olarak eğitimini sağlamakla, sağlık kontrolünden geçirmekle, mesleki risklerin önlenmesi, eğitim ve bilgi verilmesi dâhil her türlü tedbirin alınması ve organizasyonunun yapılması ile gerekli araç ve gereçlerin sağlanması, sağlık ve güvenlik tedbirlerinin değişen şartlara uygun hale getirilmesi ve mevcut durumun iyileştirilmesi için çalışmalar yapmakla ve diğer koruyucu, önleyici tedbirleri almakla, yönetiminden sorumlu olduğu atıkların taşımasında kullandıkları araçların kaydını tutmakla, araç takip sistemi kurmakla ve talep edilmesi halinde kayıtları Bakanlığa ve il müdürlüğüne sunmakla yükümlü tutulmuşlardır.”

Hikmet BAŞAR

Editör: HİKMET BAŞAR