ARTVİN

Coğrafi İşaret Marka Patent Semineri Yapıldı

Artvin’de markalaşma ve coğrafi işaret alma konularında farkındalık yaratarak yaygınlaştırmak ve bu anlamda kurum ve kuruluşlar ile ticari teşebbüsleri bilgilendirmek amacıyla Artvin Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmaları devam ediyor.

Abone Ol

Bu kapsamda değerli eğitimcilerin katıldığı Coğrafi İşaret –Marka-Patent Semineri tamamladı. Seminere katılan, Marka ve Patent vekili Ersun Aydın, Patent vekili Ersin Aydın, Coğrafi İşaret ve Endüstriyel Tasarım Tescil Uzmanı Tuna Mert Özer Coğrafi İşaret – Marka – Patent konularında katılıcılara bilgilerini aktardı. Eğitimin sonunda sertifika töreni programı ile sona erdi.

Düzenlenen eğitime Milli Eğitim İl Müdürü Fahri Acar, Ticaret İl Müdürü Abdullah Yıldırım, KOSGEB İl Müdürü Arif Ercan, Sanayi Teknoloji Müdürü Sebahattin Dönmez, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şeref Öngüner, ARTSO Başkanı Seçkin Kurt, Meclis Başkanı İrfan Yıldırım, Ticaret ve Sicil Müdür Yardımcısı Canseli Şentürk, ARSTO Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Soybilgin, ORKOP Başkanı Hasan Yaşar, Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Hatice Nur Ersöz katılı sağladı.

Düzenlenen eğitimde konuşma gerçekleştiren ARTSO Başkanı Seçkin Kurt, Avrupa birliği müzakere sürecinde Türkiye’nin tam adaylığı için her alan uyum çalışmalarının devam ettiğini vurgulayarak, “İlimizde sınırlı sayıda olan marka ve coğrafi işaret taşıyan değerlere bu kimliğin kazandırılması adına “Coğrafi İşaret, Marka ve Patent” semineri ile STK’lar, yerel yönetimler ve KOBİ’lere yönelik marka yaratarak rekabet üstünlüğü sağlanması hedeflenmektedir” ifadelerini kullandı.

Sağlıklı ve sağlam bir sanayinin, kararlı bir ekonominin temel koşullarından biri, Sına-i Mülkiyet haklarının etkin bir biçimde korunması gerektiğini belirten Kurt, “Sına-i Mülkiyet haklarından patent hakkı yeniliklerin ortaya çıkışını teşvik ettiği gibi hakların varlığı ekonomilerin rekabet gücünü de artırmaktadır. Dolayısıyla, küreselleşen piyasa ekonomisinin temeli olan rekabetin yerleşmesi ve devam ettirilmesinde tartışmasız öneme sahip olan ve ekonomik sistemdeki işletmelerin önemli bölümünü oluşturan KOBİ’ler için de patent hakları artık ertelenemez bir ihtiyaç haline gelmiştir” dedi.

Türkiye’nin ulusal ve uluslar arası patent başvurularının sayısının artırılması gerektiğini belirten Kurt, “Kişilerin patent başvurusu yapmaya teşvik edilmesi ve ülkemizde fikri ve sına-i hakların tescili yönünden bilinçlenmesi gerekmektedir” dedi.

Küreselleşen dünya da artık rekabet edebilmek için marka olmanın öneminde bahseden Kurt, “Kendi markamızı yaratmamız lazımdır. Örnek olarak Microsoft’un geçen sene ikinci çeyrekte 62 milyar dolar gelir elde etti” şeklinde konuştu.

Ali Eray ÇELİK