Artvin İl Milli Eğitim Müdürlüğü koordinesinde Artvin İl Halk Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı hareket ve spor eğitim kursunda özel gereksinimli öğrenciler, sportif etkinliklerle fiziksel, iletişim ve yaşam becerilerini geliştirerek sosyal hayata adapte oluyor.
Velilerden Gülsüm Kılıçel, kursun çocuğunun üzerinde gelişiminde eğitimlerin ciddi payının olduğunu söylerken bu tarz eğitimlerin ve hocaların yetersiz olduğunu söyledi.
Down Sendromlu 3 yaşında kızının olduğunu belirten Kılıçel, 21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü’nün amacını toplumsal farkındalık oluşturma, çocukların toplumla bir araya geldiğinde ayrımcılığa maruz kalmasını önlemek ve toplumda var olmalarını sağlamak olduğunu belirtirken bunu sadece 21 Mart’ta değil de kalan bütün günlerde olmasını istediklerini söyledi.
Kılıçel yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Artvin’imizde gerçekten güzel etkinliklerimiz, eğitimlerimiz var. Fakat eksikliklerimiz de var. Bunların başında bir dil terapisti çocuklarımız için özellikle çok gerekli. Fizyoterapistimiz var fakat onun da tek olmasından dolayı çok aşırı bir yoğunluğu var, Hocamız yetişemiyor. Böyle güzel bir kursumuz var, hocalarımız var, çocuklarımıza eğitim veriyor fakat hocalarımız da yetişemiyor. Çünkü çocuklarımızın Çok fazla olduğundan için. Hoca sayısını daha da çok arttırılmalı, böyle eğitimler desteklenmeli. Çünkü çocuklarımıza düzenli eğitim verildikçe fırsat verildikçe gerçekten güzel şeyler başarabilen çocuklar.
Eğitimler artırılabilir, spor eğitimleri artırılabilir dediğim dil terapisti özellikle talebiniz devletimizden çok istiyoruz. Çünkü en ufak şeyde bizden il dışına gitmek zorunda kalıyoruz. Bu da maddi manevi aileleri gerçekten büyük bir yük oluyor.
Çocuğumuzun eğitiminde dil konusunda çok zorlandık. Bir terapist uzmanı olması bizleri çok rahatlatacak. Fizyoterapistlerimiz olabilir okullarımızda. Okulumuza mesela ergoterapistimiz olabilir, fizyoterapistimiz olabilir. Hafta içi çalışılırsa daha çok verimli olacağını düşünüyorum. Çünkü çocuklarımızın kasları zayıflıyor zaten olan çocukları okullarından dolayı fizyoterapist de verimli olacaktır diye düşünüyorum.”
Kurs eğitmenlerinden Mustafa Kadıoğlu, kursta hedeflenen şeyin olumsuz davranışı olumlu yönde manipüle etmek ve bir kazanıma dönüştürmek olduğunu ifade etti.
Kadıoğlu, günlük yaşama uyum sağlama noktasında çocukların kursta aldıkları eğitimin çok büyük önem arz ettiğini anlatırken şu ifadeleri kullandı;
“Ben Mustafa Kadıoğlu, Gazi Üniversitesi beden eğitimi ve spor öğretmenliği bölümü mezunuyum. Yaklaşık 5 yıldır özel gereksinim bireylere hareket ve spor eğitimi veriyoruz. Artvin’de bu anlamda yaklaşık iki yıldır Halk Eğitim üzerinden açılmış bir kursta faaliyetteyiz. Belli başlı kazanımlarız olarak özellikle motor becerileri gelişimleri açısından özel gereksinimli bireylere hareket eğitimi vererek büyük yaşam kalitelerini üst seviyeye taşımaya çalışıyoruz.
Down sendromlu olarak bir kromozom farkının aslında şöyle bir mesajı var, daha fazla bilgi ve beraberinde dünyaya gülücük ve mutluluk getiriyor. Dovm sendromlu çocuklar daha sosyal iletişim açısından ilişkili ve hareket, spor eğitimi olsun özel eğitim olsun gündelik eğitimler olsun bu anlamda daha hazır ve eğitimin gelişme açık haldeler. Bize burada düşen görev, olabildiğince imkanları çoğaltarak bu çocuklarımızı büyük yaşam kalitesinde olabilecek üst bir seviyeye taşımak ve buradaki ailelerimize, ebeveynlerimizin bu anlamda faydalı olmak.”