ARTVİN

Çocuğunuzun üretken olmasını istiyorsanız…

Berela Resim Atölyesi’nde Resim Öğretmeni Aslıhan Çelik, resim sanatının Türkiye’de yeteri kadar yer bulmadığını düşündüğünü ifade etti

Abone Ol

Velilerin resim sanatına bakış açısındaki genel görüşünün, ‘Biz resme gönderelim ama resim yapınca ne olacak bu çocuk?’ şeklinde olduğunu kaydeden Çelik, “Bu açıdan baktıkları için resmin gelişmediğini düşünüyorum” dedi.

Bu bakış açısının birtakım sebepleri olduğunu ifade eden Çelik, “Çünkü; ülkemizde resimle uğraşan entelektüel kesim az. Resim eğitimi sonrasında mimar olunabiliyor ancak onun dışında resim çizilmesine pekte gerek duyulmuyor. Fakat resim, sadece bizim meslek olarak bakabileceğimiz bir alan değildir” dedi.

“Herkesin sanatla ilgilenmesi gerekiyor”

Resim sanatını meslek olarak olmasa bile bakış açısı olarak değerlendirmelerini öneren Resim Öğretmeni Aslıhan Çelik, “Örneğin; çocuğunuz ileride bir mühendis olabilir. Fakat yaratıcılığın olmadığı zaman farklı bir şey üretemez, iyi bir mühendis olamaz. Bence herkesin sanatla ilgilenmesi gerekiyor. Çünkü sanat; insanın ufkunu açan, bakış açısını değiştiren ve geliştiren bir şeydir. Dolayısıyla bir ebeveyn çocuğunun üretmesini istiyorsa kesinlikle resim dalında eğitim aldırmalıdır. Yetişkin bireylerin de entelektüel açıdan bilgi sahibi olup çocuklarını bu şekilde yönlendirmeleri gerektiğini düşünüyorum” diye anlattı.

“Üretmek istiyorsanız kesinlikle bu dalla ilgilenmek zorundasınız”

“Geçmişe ve günümüze baktığımız zaman tanınan tüm bilim insanlarının sanatla ilgilendiğini görüyoruz” diyen Çelik,  Leonardo da Vinci’yi örnek vererek şöyle söyledi:

“Çok iyi bir matematikçi, çok iyi bir mühendis ve çok iyi bir mimar olan Da Vinci’yi biz şu anda sanatsal anlamda görüyoruz. Perspektifi ortaya attığı zaman aslında bunu bir matematikçi olarak ortaya çıkarttı. Mona Lisa’yı yaparken matematiksel işlemlerle yaptı. Çizemeseydi ya da bu anlamda bir bakış açısına sahip olmasaydı belki de biz şu anda Da Vinci’yi tanımıyor olacaktık. Dolayısıyla entelektüel bakış açısında mühendis, matematikçi, doktor kim olduğunuzun hiçbir önemi yok. Üretmek istiyorsanız kesinlikle bu dalla ilgilenmek zorundasınız. Keşke tüm ülkede bunu bilebilsek ve ona göre kendimizi geliştirebilsek.”

Ayşe ÖZDER