Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklif Meclis Genel Kurulu'nda kabul edildi ve yasalaştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel ve genel merkez tarafından CHP’li belediyelerin bu kanunu uygulamayacağı konusunda kesin talimatı olduğu biliniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine AKP'li yetkililer Hayvanları Koruma Kanunu değişiklikleri Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Artvin’de bulunan CHP’li belediyelerin bu kanun karşısında tutumu ne olacak merak konusu.
Kanunla, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilerek, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi ekleniyor.
Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 9. maddesindeki "Hayvanlara ötenazi yapmak yasaktır. Ancak, hayvanlara acı ve ıstırap çektiren veya iyileşme durumu bulunmayan hastalık durumlarında, akut bulaşıcı bir hayvan hastalığının önlenmesi ya da eradikasyonu amacıyla veya insan sağlığı için risk oluşturan durumlarda, davranışları insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen durumlarda veteriner hekim tarafından ötenazi yapılmasına karar verilebilir. Ötenazi işlemi veteriner hekim tarafından veya veteriner hekim gözetiminde yapılır" hükümleri uygulanacak.
Halk, sokak hayvanlarına ötenazi uygulanmalı mı uygulanmamalı mı diye tartışırken Hopa Belediye Başkanı Utku Cihan, “Hopa’da sokak hayvanları sorununun çözümü: ölüme karşı yaşam” diyerek sokak köpeklerinin kısırlaştırılması, küpe ve çip takılması, bakım ve rehabilitasyon süreçlerinin yapılacağı “Güvenli Sokaklar, Sağlıklı Hayvanlar” projesini hayata geçirdi.
“Güvenli Sokaklar, Sağlıklı Hayvanlar” projesi hakkında açıklamalarda bulunan Cihan, “yaptığımız çalışma hem Hopa’daki sokak köpeklerinin yaşam haklarını savunmak hem de Hopa’da yaşayanların aslında huzursuz olmalarının önüne geçmek açısından çok kıymetli. Bu çalışmanın herkese örnek olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı” ifadelerini kullandı.
Cihan’ın bu projesi ile sokak hayvanları öldürülmeden sokakların güvenli olabileceğini insanların huzurlu ortamın sağlanabileceği anlaşılıyor.
Borçka Belediye Başkanı Ercan Orhan kanunun meclisten geçmesinin ardından basın emekçilerine yaptığı açıklamada “Katil belediye” olmak istemediklerini açıkça söyleyerek sokak hayvanlarının öldürülmesine karşı olduğunu belirtti.
Orhan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Cumhuriyet Halk Partisi’nin bir parti programı ve sokak hayvanlarıyla ilgili bir yaklaşımı var. Partimizin almış olduğu kararla bizim için önemlidir. Ama biz zaten öteden beri sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve onların da bizim gibi yaşamaya hakları olduğu düşünen insanlarız ve bizler bu programı dahilinde yine kısırlaştırmaya, onların bakımına bir diziyle devam edeceğiz.
Katil belediye olmak istemiyoruz. Buradan da açık bir şekilde ifade edeyim. Çünkü bizim ne kadar doğada yaşama hakkımız varsa sokak hayvanlarının da bütün canlıların da yaşamaya hakları vardır. Bunları daha bilinçli bir şekilde gerekirse sahiplendirerek, kısırlaştırmak. Daha düzenli bir hale getirilmesi için herkesin el birliği yapması gerektiğini düşünenlerdenim.”
Artvin Belediye Başkanı Bilgehan Erdem ise konu hakkında yaptığı açıklamada, hayvanların uyutulmasının insani bir çözüm olmadığını ve bu uygulamanın büyük bir vicdansızlık olduğunu vurguladı.
Başkan Erdem, hayvanların uyutulmasının masum bir ifade olmadığını belirterek, bu uygulamanın aslında hayvanların öldürülmesi anlamına geldiğini söyledi. Erdem, “Patili dostlarımızın, can dostlarımızın uyutulması aslında uyutmak çok masum bir ifade olarak kalıyor. Sonuçta bir iğne veya başka bir şekilde hayvanların öldürülmesi planlanıyor. Bunun insani bir çözüm olmadığını, bunun büyük bir vicdansızlık olduğunu düşünüyoruz.
Köpek popülasyonunun azaltılması için en önemli çözümün kısırlaştırmak olduğunu düşünüyoruz. Bu kısırlaştırmak için gereken hekim yardımlarının, veteriner yardımlarının mevcut hükümet tarafından, merkezi hükümet tarafından belediyelerle istişare edilip bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Yusufeli, Murgul ve Kemalpaşa belediye başkanlarının da sokak hayvanların yaşmasından yana tutum sergileyeceği biliniyor.