Dünyadaki çocukların yaşadıkları zorluklara dikkat çekmek amacıyla 1989 yılında Birleşmiş Milletler 20 Kasım'ı Dünya Çocuk Hakları Günü ilan etmişti. O tarihten bu yana her 20 Kasım Günü tüm dünya genelinde Dünya Çocuk Hakları Günü olarak anılırken ne yazık ki çocukların yaşam koşulları ağırlaşmaya devam ediyor. Ekonomik sorunlar, yaşanan iç karışıklıklar ve savaşlar en çok çocukları etkilerken CHP Artvin İl Kadın Kolları, Türkiye'de yaşayan çocukların yaşadıkları zorluklar hakkında özel bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Kadın Kolları Başkanı Emine Günalp, Birleşmiş Milletler tarafından 1989 yılında ilan edilen Dünya Çocuk Hakları Günü’nün temel amacının, zorlu yaşam koşulları altında mücadele eden çocukları korumak ve onların haklarını iyileştirmek olduğunu vurguladı. Ancak Günalp, Türkiye'nin 1990’da imzaladığı Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin gereklerinin uygulanmadığını ve bu durumun çocukların yaşam koşullarını her geçen gün kötüleştirdiğini söyledi.
Günalp, çocukların korunmasına yönelik uluslararası sözleşmelerin ve yasal düzenlemelerin etkisiz kaldığını belirterek, son dönemde yaşanan trajedilere dikkat çekti. Özellikle çocuk istismarı ve ihmalleriyle ilgili adalet arayışının yetersiz olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı;
"Bugün bizler, bir avuç toprağın üzerine atıldığı çocukların yasını tutuyor, olay yeri haline getirilen bebek küvözleri için adalet arıyoruz. Ancak adalet birilerinin elinde oyuncağa dönüşmüş, çocuk hakları ve insan hakları ayaklar altına alınmıştır."
Günalp, Türkiye’de çocukların haklarının korunması adına atılan adımların yetersizliğine ve mevcut hükümetin politikalarına da sert eleştiriler yöneltti.
Son olarak İzmir’de 5 çocuğun bir yangında hayatını kaybetmesi olayı üzerinden, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a yönelik tepkisini dile getiren Günalp, Bakan’ın olay karşısındaki sessizliğini eleştirdi. Günalp, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı ifadesinin ne ‘Aile’sinde ne de ‘Sosyal Hizmet’ kısmında yer alıyorsunuz” dedi.
Bakan’ın 18 ayda çocuk hakları ve korunması adına yeterli adımı atmadığını savunan Günalp, "5 çocuğun yandığı evde yaşanan trajedinin ardından tek bir açıklama yapmadınız. Sosyal medya paylaşımlarınızla görevinizin gereklerini yerine getirmekten uzak bir tutum sergilediniz. Ülkenin içinde bulunduğu yangına sessiz kalmak bir tercih değildir, bir sorumluluk ihlalidir" dedi.
Günalp, ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bütçe raporlarındaki verilerle, sahadaki gerçeklik arasındaki çelişkilere de şu şekilde dikkat çekti:
“6,5 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşarken, sosyal ve ekonomik destekle koruma altına alınan çocuk sayısının sadece 170 bin olduğu,
2023 yılında Bakanlık için ayrılan 150 milyon TL bütçenin yalnızca 99 milyonunun kullanıldığı ve bu kaynağın ihtiyaç sahibi ailelere ulaşmadığı,
Kadın işsizliğinin %12,4 olduğu Türkiye’de, işe başlama yardımlarından yalnızca 120 kişinin faydalandığı gibi çarpıcı veriler paylaşıldı.”
Günalp, bu veriler ışığında Bakanlık’tan sorularına cevap istedi ve istifa çağrısını yenileyerek şu ifadeleri kullandı;
"Suskunluğunuzu bozup sorularımıza cevap verin ya da ülkenin içinde bulunduğu bu yangını görerek suskunluğunuzla istifa edin."
CHP Artvin İl Kadın Kolları'nın açıklaması, çocukların korunması için uluslararası sözleşmelerin uygulanmasının yanı sıra, toplumsal duyarlılığın artırılması gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi. Günalp’in ifadeleri, Türkiye’de çocuk haklarının ve çocukların yaşam koşullarının iyileştirilmesi adına daha fazla çaba gerektiğini güçlü bir şekilde vurguluyor.