Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, Ofçay Arhavi Çay Fabrikası önünde üreticiler ile bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi.

Çay bölgesinde kıyım olduğunu vurgulayan Yıldızbayrak, “duyun sesimizi” diyerek yetkililere seslendi. 1984'de kanun ile çay tarımını giren özel sektörün o günden bugüne sömürü düzenine devam ettiğini ifade eden Yıldızbayrak, taban fiyat konusunda uzlaşı sağlanarak kanunun yasalaşması için beklediklerini kaydetti.

6 F8 D B E D3 D C F0 40 F D A5 D6 7 C2 D1 E2 A4695

“Mahkeme kararını dinlemeyen iktidar ile karşı karşıyayız” “Mahkeme kararını dinlemeyen iktidar ile karşı karşıyayız”

“Özel Sektör Sömürmeye Devam Edecektir” 

Yıldızbayrak, üreticilerin yaş çay toplamasına ara vermesi gerektiğini belirterek “Ülke bölünmesin üretim devam etsin diye tüm üyelerimiz ile meydanlara inmiştik, bu gün ise yaş çay alımında 12-13 TL fiyat açıklayan ve 4-5 TL gibi bir farkı direk cebine koyan sanayiciye dur demek için buradayız. 2 sürgün itibari ile bu alımlarda fiyat düşüklüğü ile birlikte özel sektör 1 milyar cebine indirmiştir. Buradan Cumhur Başkanımıza, Çay Bölgesi Millet Vekillerimize, İl İlçe Başkanlığımıza sesleniyorum Çay bölgesinde kıyım var duyun sesimizi duyun diyoruz. Özel sektör yaş çay fiyatını düşürme sebebini şu şekilde savunuyor 12 TL den çay alınca işleyebiliyoruz da 16 TL den çay alınca işleyemiyoruz. Şimdi size soruyorum siz çaykurun açıkladığı fiyattan çay alımı yapın. 1984'de eksik kanun ile çay tarımını giren özel sektör o günden bugüne sömürü düzenine devam etmektedir. Bu düzene dur demek için Ulusal Çay Konseyi Çaykur Genel Müdürlüğü ve Ziraat Odaları hazırlanan toprak tan çay bardağına kadar olan süreci içeren 33 maddeden 32 maddesinde uzlaşı sağlanmış olup taban fiyatı konusunda uzlaşı sağlanarak kanunun yasalaşmasını bekliyoruz. Burda üreticilerimizden isteğim şu yaş çay toplamaya biraz ara verelim fabrikalar tıka basa dolu özel sektör sen de çay işleyemiyorsan kapat kapılarını çay alma sen alacak isen kontenjan uygula bir sistem getir çaykur fiyatından çay alımı yapın. Bölgemizde yüksek çay hasadı yapılmak da bu gidişatı kontrol etmek çay kurun işidir gerekir ise randevulu sisteme geçmeli bölgesel tatil günlere uygulamalı hatta yeni sistemler geliştirmelidir. Bölgemizin her alanda lokomotifi olan çaykurun açıklamalarını dikkate alalım özel sektöre 3-5 gün ucuz fiyata çay satmayalım. Çaykur bizi özel sektöre mahkum etmemelidir. Burada gerekli düzenlemeler yapmaz ise bizi özel sektör sömürmeye devam edecektir” dedi.

Artvin’de yeni ürünler ile ilgili çalışmaların yapıldığını söyleyen Yıldızbayrak, “Buradan yetkililere sesleniyorum çay üzerinde büyük oyunlar oynanmaktadır son zamanlarda ilimizde yeni ürünlerle ilgili çalışmalar yapılıyor endemik bitkilerle ilgili parfüm ve krem sanayisinde kullanılmak üzere. İlimizde en büyük tarım girdileri çay,fındık,arıcılık bu üç üründe de hastalıklar hat sefada olup çayda sarı çay akarı, telgraf otu ve zararlı kelebek ile ilgili sıkıntılarımıza tarım bakanlığı tarafından çözüm bekliyoruz, eğer zarar ile ilgili önlem alınmazsa ürünlerimizi kaybetme aşamasına geleceğiz” şeklinde konuştu.

85 A E C3 B7 93 E9 49 E D 87 A B 677002 F7 F542

Editör: AYŞE ÖZDER