Aileler GSB Yaz Okulunda Yarıştı Aileler GSB Yaz Okulunda Yarıştı

Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere birçok ürüne zarar veren ’kahverengi kokarca’ böceği olarak bilinen zararlı böceğin fındık bahçelerine hızla yayılmasıyla birlikte Ziraat Odaları ve vatandaşlar ürünlerinin zarar görmemesi için mücadelelerini gerçekleştiriyor.
Karadeniz Bölgesi’ne 2016 yılından önce Gürcistan üzerinden geldiği belirtilen Türkiye´nin önemli ihracat ürünü fındık başta olmak üzere birçok tarım ürününde verimi ve kaliteyi düşürdüğü tespit edilen kahverengi kokarcadan kurtulmanın yolları aranıyor. 
Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yıldızbayrak, bölgede yaşayan vatandaşların günden güne sitemlerinin artığını bu nedenle zararlı kahverengi kokarca sorununu gündemde tutmaya çalıştıklarını aktardı.
Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ( TİKA) tarafından Batum Botanik bahçesinde orman zararlılarına karşı mücadele projesi 2016 yılında gerçekleşti. Arhavi Ziraat Odası Başkanı Sadık Yeşilyurt, Batum’da TİKA tarafından gerçekleştirilen çalışmanın Karadeniz bölgesinde ki il ve ilçelerde uygulama alanı belirleyip çalışma yapılması gerektiğini vurguladı.
Bölgede tarımı büyük ölçüde tehdit eden kahverengi kokarcaya müdahalenin yeterli olmadığını söyleyen Yıldızbayrak, “Bölgemizde birçok ürüne zarar veren ve tarımı tehdit eden istilacı kahverengi kokarca böceğine yapılan müdahalenin yeterli olmadığını düşünüyorum. Fındık hasadına sayılı günler kala fındıkta iç bozulma ve tadında acılık oluşmaya başladı.  Bu gidişat nedeniyle ürünümüz dünya piyasasında değerini kaybedecek. Yetkililer bu zararlı ile ilgili yeterli kaynağın olmadığından bahsederken üreticiden de destek istemeleri üretici açısından tepkilere neden olmuştur.
Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Karadeniz bölgesinde tarımda istilacı Kahverengi Kokarca ile mücadelede Batum Botanik Bahçesinin seçilmesi ne kadar doğrudur? Bu çalışmaların Karadeniz Bölgesinde her ilde bir uygulama alanında yapılması hem vatandaşın hem de Türk çiftçisinin menfaatine olacaktır. Devletimizin bazı kurumları (TİKA) bu zararlı ile ilgili mücadele alanını  yurt dışında Gürcistan da seçmesi manidardır. TİKA bu çalışmaları Karadeniz bölgesindeki il ve ilçelerde uygulama alanı belirleyip yapması hem vatandaşın hem de Türk çiftçisinin menfaatine olacaktır diye düşünüyorum” dedi.
Arıcılık ve bal ile ilgili yapılması gereken çalışmalara değinen Yıldızbayrak, “İlimizdeki tarımın büyükleri çay, fındık ve arıcılıktır. Bu üç üründe de hastalık baş göstermiş olup, mücadele ile ilgili adım atılmamaktadır. Çayda telgraf otu ve zararlı kelebek, fındıkta dalkıran ve küllenme hastalığı var olup bununla ilgili çalışmaların yapılmasını, ömrünü tamamlamış bahçelerinde yenileme talebini istiyoruz. Arıcılıkta ilimize kaçak arı girişi, sahte bal girişi, kestane arısında dal kanseri ve gal arısı hastalığı mevcut olup bunlar ile ilgili çalışmaların artarak devam etmesi talebimizdir” şeklinde konuştu.

Editör: AYŞE ÖZDER