Çaşur bitkisini kendi imalathanelerinde salamura yaparak bidonlarda satışa sunduklarını açıklayan Yapar, daha çok il dışındaki Artvinlilerden sipariş aldıklarını söyledi. Çaşur bitkisinin şeker hastalığına iyi geldiğini belirten Yapar, Atmaca gıda olarak satışa sundukları tüm ürünlerin geleneksel ve doğal olduğunu ve hiçbir katkı malzemesi olmadığını söyledi.
Yapar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Çaşuru talep eden çok. Elimizde az kaldı. Toplamasından paketlenmesine kadar her şey bize ait. Toplamasını arkadaşımla yapıyoruz. Bu sene Erzurum bölgesinden topladık. Biraz erken topladık taze olsun diye. Çaşur ilk Artvin’de çıkıyor, baraj ve çevresinde ve yavaş yavaş Erzurum bölgesine kadar yayılıyor.
Kayalık ve dik yerlerde yetişiyor. Toplaması çok zordur. Çaşur toplarken hayatlarını kaybedenler var.
Kahvaltılarda yumurtalı olduğu zaman daha lezzetli oluyor. Yemeklerde ve kahvaltılarda yenebilir. Şifa olarak da kullananlar var. Şeker hastalarına faydalı geldiğini söylüyorlar. Çaşura genelde il dışından talep oluyor.
Bir gün toplanması var, sonra haşlanması var ve haşlandıktan sonra iki gün beklemesi gerekiyor ve üçüncü gün yenilebilir. Acısı iki güne gidiyor. Mevsimi ise Nisan ayı sonu çıkmaya başlar ve Haziran ayı başına kadar sürer.
“Çaşurun yanında başka ürünlerimizde var. Çam kozalak reçeli var şekerli şekersiz yapıyoruz. Kozalak reçelini ilaç olarak kullanıyoruz. Sabun yapıyoruz, gül sabunu, Bursa’da keçi sütü sabunu biraz daha revaçta, eşek sütünü sipariş ettik İstanbul’dan getirdim ve sabun yapacağız. Bu sabunun ciltlere, sivilcelere iyi geliyor. Talep pek yok ama çevremdeki insanlar bildiği için cilt için kullanıyor. Turşularımız var. Sezon bitiyor turşuda yenilerine yakın zamanda başlayacağız. Çeşitlilik olsun diye yapıyoruz. Mesela kapya reçelinden reçel var fakat kimse bilmediği için almıyor. Çok güzel bir reçeldir, herkese tavsiye ederim. Sirkelerimiz var, yağlarımız var, salamura var, yerli fidelerimiz vardır. Kısacası Artvin’e her şey var.”
Ayla ALKAN