ARTVİN

Çapraz bağ yaralanmaları

Spor yaparken daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Ani hareketlerden kaçınılması gerekiyor. Bilinçsiz bir şekilde spor yapmak ön çapraz bağ yırtıklarına sebep olabilir” dedi.

Abone Ol

Fizyoterapist Berkant Ketenci, ön ve arka çapraz bağlara ilişkin bilgiler verdi. Uyluk kemiği ve kaval kemiğinin, eklem içinden, birbirine bağlanmasının ön ve arka çapraz bağlar sayesinde gerçekleştiğini belirten Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Kaval kemiğinin uyluk kemiğine oranla aşırı öne gitmesini ön çapraz bağ sınırlarken tam tersini ise arka çapraz bağ sınırlandırmaktadır. Ayrıca tek diz üzerinde, diz hafif bükülü iken, dönmeleri de sınırlandırma konusunda her iki çapraz bağ birden etkili olmaktadır” dedi.

Aslında oldukça kuvvetli bir yapıya sahip olmalarına rağmen yaralanması sık görülen yapılar olduğuna dikkat çeken Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Genç bireylerde, amatör ya da profesyonel olarak özellikle futbol, basketbol, voleybol, kayak gibi rotasyonel kuvvet içeren sportif faaliyetler ile uğraşıyor olmak en büyük risk faktörleri arkasındadır. Amatör bireyler genelde anlık travmalar sonucu sakatlık yaşarken profesyonel sporcularda sık kullanım sakatlıkları göze çarpmaktadır. İlerleyen yaşlarda ise yaşın getirisi olarak vücut bağ doku elemanları kalitesi azaldığı için sakatlanmalar görülmektedir” ifadelerini kullandı.

Sakatlık anında diz içerisinde patlama benzeri bir ses ve kopma hissi duyulabildiğini söyleyen Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Travmanın şiddetine göre kopma derecesi değişkenlik göstermektedir. Tanı aşamasında bir takım fiziki testlerin yanı sıra MR gibi tetkik yöntemlerinden de faydalanmaktayız.

 Tanısı konmuş bir çapraz bağ yaralanmasında hastanın durumuna göre ameliyat gerektirmeyen vakalarda zaman kaybetmeksizin fizik tedaviye başlanması son derece önemlidir. Ameliyat gerektiren vakalarda ise ameliyat sonrası hemen fizik tedavi başlanmalıdır” diyerek bazı durumlarda ameliyat öncesi de başlanması gerektiğini vurguladı.

Tüm bu durumlarda öncelikle bir uzman hekime danışıp ardından mutlaka bir fizyoterapist eşliğinde uygun manuel terapi tekniklerinin ve kişiye özgü planlanmış egzersiz programlarının uygulanması gerektiğini söyleyen Fizyoterapist Berkant Ketenci, “Egzersiz programlarının içeriği kişi gereksinimlerine göre değişkenlik göstermekle beraber, kuvvetlendirme egzersizleri, germe-esneme egzersizleri, denge-koordinasyon egzersizleri, propriosepsiyon egzersizleri, pilometrik egzersizler gibi paramaetreleri mutlaka içermelidir.

Sedanter bireylerde bireyin durumuna göre ortalama 10-12 haftada günlük hayata dönüş elde etmekteyiz, sporcu bireylerde ise 3-6 ay arası spora dönüş elde edebilmekteyiz.

Detaylı bilgi için ofisimi ziyaret edebilirsiniz, sağlıklı günler dilerim” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Ayşe ÖZDER