Artvin-Ardanuç-Şavşat güzergahındaki kara yolunun 18. kilometresindeki Varyant mevkisinde, iki farklı yerde yamaçlardan kopan dev kaya kütlesi ve toprak yola sürüklendi ve yamaçlardan kopan kaya kütlesi seyir halindeki otomobile isabet etti. SOL Parti son günlerde yaşanan heyelanlardan sonra açıklamalarda bulunarak “Bugün de dahil olmak üzere karayollarımızda oluşan heyelan yüzünden yolculuk yaptığımız her saniye ölümle burun burunayız” ifadelerini kullandı.

SOL Parti Artvin İl Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Fatih Keskin, Bölge için yol güzergahlarının risk haritasının acilen oluşturup bir an evvel harekete geçilmesi gerektiğini belirterek “oprak kayması ve heyelandan ötürü Hopa’dan Kemalpaşa’ya, Borçka’dan Murgul’a, Şavşat’tan Yusufeli’ne kadar bölgenin aktif ulaşım güzergahlarında toprak, taş ve kaya kütlelerinin karayollarına düştüğü görülüyor. Derhal önlemler alınmalıdır. Bölge için yol güzergahlarının risk haritasının acilen oluşturup bir an evvel harekete geçilmesi gerekiyor” dedi.

Havaların soğuması ve yağışların artmasıyla birlikte Artvin’in neredeyse bütün karayollarında her hafta toprak kaymalarının yaşandığını gördüklerini belirten Keskin, “Yetkilileri bir kez daha uyarıyoruz. Can kayıpları yaşanmadan önce sorumluluklarınızın gereğini yerine getirin” ifadelerini kullandı.

Halkevleri’den Mektup Çağrısı Halkevleri’den Mektup Çağrısı

Keskin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Artvin ilimizde yurttaşlar her gün ölüm tehlikesi ile karşı karşıya geliyor.
Son dönemde artan yağışlarla beraber Şavşat-Artvin karayolunda toprak, taş ve kaya kütlelerinin yollara düştüğü görülüyor. Daha önceki senelerde ihmaller nedeniyle can ve mal kayıpları yasadığımız, göçükler ve çöküntülerle haftalarca kapalı kalan yollarda tedbirsizlik ve denetimsizlik sürüyor.

Yurttaşlar ölümle burun buruna yolculuk yapıyor. Yolların yapım aşamasında kamusal bir denetim ve bilimsel bir altyapı çalışmasının olmaması yurttaşları ölümle burun buruna getiriyor. Yol yapım çalışmalarında bölgenin coğrafi özelikleri ve gerçeklerinin temel alınmaması, arazi ve toprak yapısının incelenmemesi, zemin ve jeolojik etüdün ve sondajın yapılmaması gibi teknik yoksunluklar ve hatalar nedeniyle yurttaşlar can korkusuyla yolculuk yapıyor.

Özellikle yağışların fazla olduğu dönemlerde yaşanan bu tehlikeler, en yoğun olarak Çoruh vadisinde barajların inşa edilmesinden sonra yüksek noktalara ve dik yamaçların altına konumlandırılan yeni güzergahlarda görülüyor. Bu yolları yapan şirketler maliyetleri düşürmek adına ihtiyaç olan noktalarda sağlam
köprü yollarının veya riskli alanlarda tünellerin yapılmasından kaçıyor. Karayolları
Gene! Müdürlüğü, "Dikkat taş düşebilir" gibi uyarı levhaları asmak dışında bir önlem
almıyor ve "biz uyarmıştık" diyerek sorumluluğu vatandaşa yıkıyor. Yetkililer,
yaşanan her tehlikenin ardından faciaları engellemek yerine kaza ve doğal afet diyerek geçerken, bu uygunsuz yolları yapan ve bir daha hiçbir şekilde sorumluluk almayan ihmal sahibi şirketlerin sahipleri cezalandırılmıyor.

Bölgede çığ, toprak kayması, sel, heyelan ve yol göçmeleri riski sürekli bulunuyor. Bu
nedenle tüm yetkililer bu konunun üzerine ciddiyetle eğilmek ve sorumlu davranmak
zorundadır.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: ALİ ERAY ÇELİK