10 ülkenin katılımıyla gerçekleşecek olan iki büyük festivalde sahne alacak olan Bragi, halk dansları ve kültürümüzü Polonya’da sergileyecek. 11-15 Temmuz tarihleri arasında Chełmno Uluslararası Halk Dansları Festivali’nde, 17-22 Temmuz tarihlerinde ise Lębork Uluslararası Dans ve Müzik Festivali’nde boy gösterecek.

Bu önemli etkinlikler, dünyanın dört bir yanından gelen halk dansları topluluklarını bir araya getirerek kültürel paylaşımı ve dostluğu pekiştirmeyi amaçlıyor.

Bragi’nin Başarılarla Dolu Yolculuğu

Bragi Halk Dansları Topluluğu’nun antrenörlerinden Onur Dede, topluluğun kısa sürede elde ettiği başarılardan büyük gurur duyduklarını belirterek "Bragi Dans olarak faaliyete başladığımız 2021 Mart ayından bu yana önümüze koyduğumuz tüm işleri bir bir yerine getiriyoruz. İlk olarak gala gecelerimizle başladık, önce memleketimizde, daha sonra ise Ankara, İstanbul ve Eskişehir'de bunu gerçekleştirdik. Milli bayramlarımızda üzerimize düşeni yaptık, memleketimizi ulusal programlarda temsil ettik, ülkemizin dört bir yanından festival ve programlara davet aldık, bütçemiz yettiğince hepsine katılmaya çalıştık. En son 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı'nda memleketimizi Antalya Aspendos Antik Tiyatro gibi büyük ve anlamlı bir sahnede temsil ettik. Şimdi ise sınırları aşan bir noktaya geldik. Bugün buradan Polonya'ya hareket ediyoruz. Chełmno Uluslararası Halk Dansları Festivali ve Lębork Uluslararası Dans ve Müzik Festivali'nden davet aldık. Gerekli hazırlıklarımızı yaptık ve gidiyoruz. Bu bizim için büyük bir gurur. 35 kişilik bir grupla katılım göstereceğiz. İlimizi ve ülkemizi orada en iyi şekilde temsil edeceğimize söz veriyoruz. Bu durumdan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Bragi Halk Dansları Topluluğu’nun bu uluslararası etkinliklere katılacak 35 kişilik ekibinin tamamı, ilk kez yurt dışı tecrübesi yaşayacak. Onur Dede, "Kafilede yer alan arkadaşlarımızın tamamının daha önce hiç yurt dışı tecrübesi olmamış olması, bu deneyimi daha da anlamlı kılıyor. İlk defa bizimle beraber bu deneyimi yaşayacaklar, bu da bizim için ayrıca gurur verici bir şey" diyerek duygularını ifade etti.

Turne öncesinde ve boyunca kendilerine güvenip çocuklarını emanet eden velilere teşekkür eden Dede, yerel yöneticilere de sitemde bulunarak, "Bizleri olabildiğince yalnız bırakan, her zaman destek olacağız deyip destek olacakları zaman kayıplara karışan, memleketimizi yönetenlere, amirlerine, müdürlerine; bu konuda kim üzerinde bir sorumluluk hissediyorsa bu teşekkür de onlara olsun. Destek olmalarını geçtik, 'Yolunuz açık olsun' deyip uğurlamaya dahi gelmeyenlere de ayrıca teşekkür ederiz. Biz Artvin Halk Oyunları camiası olarak hep vardık, şimdi de varız, bundan sonra da var olacağız" dedi.

Bragi’nin Kuruluşu ve Hedefleri Hiçbir kuruma ve kişiye bağlı olmayan Bragi, 2021 yılının Mart ayında 6-22 yaş aralığındaki 60 dansçı ve 2 eğitmen ile yola çıktı. Bragi, genç oyuncuların heyecanı, isteği ve dinamizmi ile eğitmenlerinin tecrübesini birleştirerek halk danslarına farklı bir yorum kazandırmayı amaçlıyor.

Bragi Halk Dansları Topluluğu, dünyanın farklı yerlerinden esinlenerek oluşturduğu 25 halk dansı ile bugüne kadar birçok festival ve etkinlikte boy gösterdi. Dünyanın farklı coğrafyalarına ait ezgiler ile oyunları kendi yerel kültürüyle harmanlayan topluluk, Onur Dede ve Ferhat Altuntaş’ın antrenörlüğünde çalışmalarına devam ediyor.

Türk Tiyatrosunun Yorulmayan Kavuklusu: Ferhan Şensoy Türk Tiyatrosunun Yorulmayan Kavuklusu: Ferhan Şensoy

Bragi Halk Dansları Topluluğu’nun Polonya turnesi, topluluğun uluslararası alanda tanınması ve ülkemizi en iyi şekilde temsil etmesi için büyük bir adım. Bragi, genç yaşına rağmen büyük bir kararlılıkla yoluna devam ediyor ve kültürümüzü dünya sahnelerinde gururla sergilemeyi sürdürüyor.

Editör: ALİ ERAY ÇELİK