Boyun tutulması bazen, baş ağrısı, omuz ağrısı ve / veya kol ağrısı ile birlikte olabilir. Boyun tutulması sonrasında birey yana ya da omzunun üzerinden arkaya bakmak için bütün vücudunu döndürmek zorunda kalır. Boyun tutulmasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Fizyoterapist Berkant Ketenci, boyun tutulması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Boyun tutulmasının en yaygın nedeni kas gerilmesi veya yumuşak doku burkulmasıdır. Boyun tutulduğunda kişi başını belirli bir yöne doğru çevirdiğinde, hareketini kısıtlayan bir ağrı hisseder. Kişinin hissettiği bu ağrı, keskin, genel ya da yayılan bir ağrı olabilir. Fizyoterapist Ketenci, Boyun tutulması toplumda sıkça karşılaşan ve neredeyse herkesin hayatında en az bir kere yaşadığı bir durum olduğunu söyledi.
Ketenci konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Özellikle mevsim geçişlerinde sıkça karşılaştığımız boyun tutulması kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Bazen 5-10 gün içerisinde kendiliğinden geçerken bazen de daha uzun sürüp cerrahiye varan tedaviler gerektirebilmektedir.
Boyun tutulmasına neden olan etmenler arasında en çok karşımıza çıkan sebepleri şöyle sıralayabiliriz; yanlış uyku pozisyonu, yanlış çalışma pozisyonu, sporda aşırı yüklenme, cereyanda kalma, masa başı çalışanlarda hareketsizlik, ani dönmeler, boyun düzleşmesi, boyun fıtığı, romatolojik problemler, çene-diş problemleri, yoğun stres vs durumlar.
Bu ve benzeri durumlar sonucu gelişen boyun tutulması kişinin hareketlerinde kısıtlanma ve ağrıya yol açar. Bir yere dönmek gerekirken genelde boyun ile dönemeyip gövdeyi kullanmak gerekir. Boyun hareketlerinde ağrı, bazen hareket etmezken dahi hissedilen ağrı, baş ağrısı, kollarda uyuşma-hissizlik, kollarda güçsüzlük hissi de boyun hareketlerinde kısıtlanmaya eşlik edebilir.
Böyle bir durun varlığında öncelikle bir uzmana muayene olmak en doğrusudur.
Tedavi noktasında uzmanın önerileri doğrultusunda hareket etmek süreç açısından oldukça önemlidir. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, sıcak-soğuk uygulamalar, esnetmeye yönelik hafif egzersizler çoğu boyun tutulması vakasında çözüme ulaştırırken ileri vakalarda fizik tedavi süreci ve hatta cerrahi müdahale gerekebilir.
Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”
Ali Eray ÇELİK