Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TRT Haber Eğitim Editörü Süleyman Beledioğlu, 2 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınava girecek öğrencilere Gazi Ortaokulu’nda "Bilişsel Stres Yönetimi ve Bilişsel Motivasyon Eğitimi" verdi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen eğitimde Doğu Akdeniz Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve TRT Haber Eğitim Editörü Süleyman Beledioğlu, LGS'ye girecek öğrencilere sınav öncesi ve sınav anında stres yönetimi hakkında sunum gerçekleştirdi.
Sınava 20 gün kaldığını aktaran Beledioğlu bu son düzlükte öğrencilerin üzerindeki yorgunluğu mümkün olduğu kadar azaltması gerektiğimi söyledi.
Çalışmaların özellikle son 10 gün azaltılmasını gerektiğini belirten Beledioğlu, Öğrencilerin uyku düzenlerine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
LGS'ye girecek öğrencilerin 9 saat, YKS'ye girecek öğrencilerin de 8 saat düzenli uyku uyuması gerektiğini belirten Beledioğlu, “Her gün aynı saate uyuyup aynı saatte uyanma koşuluyla bunu yapmaları gerekiyor. Öğrencilerin stresle baş edebilmeleri için uyku düzeniyle birlikte spor, egzersiz ve yürüyüş çok büyük önem taşıyor" dedi.
Sınav anındaki stresle başa çıkabilmek içinde ise öğrencilerin denemelerdeki tecrübelerinden yola çıkarak, ilk, en iyi olduklarını konulardaki sorulara yönelmesinin önem arz ettiğini belirten Beledioğlu, kaydırma, işlem hatası, sınav gecesi uykusuzluk gibi kaygılara yönelik de öğretmenlerle birlikte yöntem geliştirilmesi gerektiğini söyledi.
Kaydırma yapma riskini azaltmak için işaretlenen optik formun ara ara geriye doğru denetiminin yapılmasın riskleri minimuma indirgeyeceğini vurgulayan Beledioğlu, "Yorucu olmayan bir süreç yaşamaları gerekiyor. Özellikle son hafta kurumların çok tempolu uygulamalarını biraz azaltmalarını tavsiye ediyoruz. Son hafta çocukların deneme sınavı testlerinde düşüşler olabilir. Bundan ne aileler kaygılanmalı nede çocuklar endişe duymalıdır. Gerçek sınava öyle bir odaklanma gerçekleşiyor ki öğrencilerin dikkati deneme amaçlı uygulamalara odaklanamıyor. Neye odaklanıyor? Gerçek sınava odaklanıyor." diye konuştu.
Ailelerin telkinlerle çocuğa stres yüklemekten kaçınması gerektiğin altını çizen Beledioğlu, şöyle konuştu:
"Anne ve babaların, "İşlem hatası yapma, kaydırma yapma, okuma hatası yapma, bilmediklerini boş bırak" gibi sık yaptığı tembihlemeler çocuğun eksiğini yüzüne vurmak anlamına geliyor. "Sınav hayatın sonu değil." Asla bunu demesinler. Buradan şöyle bir algı ortaya çıkıyor. "Anne babam kazanamayacağımı anladı beni teselli ediyor." "Ben kazanamayacağım" diyen çocuğa canın sağ olsun denmez. Bende biliyorum çocuğum kazanamıyorsun anlamına geliyor bu. Ben kazanamayacağım diyen çocuğa, emeklerinin karşılığını alacağını bununda başımızın tacı olacağını söylememiz geriyor. "Sınav hayatın sonu değil" ve "kazanamazsan canın sağ olsun" söylemlerinden çocuklar olumsuz etkileniyor. Çocuğun alacağı her sonucun aile için kazanç olacağını anlatmamız gerekiyor”