“Tarım ve Çay İçin Hep Birlikte” “Tarım ve Çay İçin Hep Birlikte”

Sınava girecek öğrencilerin son günlerde bol bol deneme sınavı çözmeleri ve çözdükleri denemelerin analizini yaparak çözemediği soruların çözümlemesini yapmaları gerektiğini belirten Aşıkoğlu kalan 6 günü AYT oturumu için değerlendirmeleri gerektiğini söyledi.

Geçen sene olduğu gibi hafta sonu yapılacak olan sınavda da Türkçenin zor olacağını düşündüklerini belirten Aşıkoğlu, sınavda öğrencileri Türkçeye çok zaman harcamamaları noktasında uyardı.

Aşıkoğlu yaptığı açıklama şu ifadeleri kullandı;

YKS’ ye girecek olanlar artık bol bol deneme çözmeleri gerekiyor. Branş denemesinden ziyade tam denemeye dönük, saatini özellikle sınav saati olan 10.15’te başlatarak programını yapmaları gerekiyor. Bir dersin geçişlerinde o saat sürelerini göz ardı etmeden kaç dakikayı Türkçeye kaç dakikayı matematiğe, fene, sosyale ayırdıklarını kontrol etmeleri gerekiyor. Özellikle TYT için söylüyorum bunlara yönelik deneme çözmek ve o deneme saatinde TYT çözüyorsa 165 dakikayı AYT çözüyorsa ise 180 dakikayı göz ardı etmeden tamamında masada oturup soruları çözüp ve bitirdikten sonra biraz dinlenip sonra mutlaka bu denemenin çözümlemelerini yapmaları gerekiyor. Yapamadığı soruları tekrar dinlemeleri gerekiyor.

Bu saatten sonra konu eksiği kapatmak diye bir şey kalmadı. Son hafta konu eksiği kapatılmaz çünkü mutlaka herkesin konu eksiği vardır ama önemli olan burada ÖSYM konu eksiğine bakmıyor, soru çözüşüne bakıyor. Ne kadar hızlı soru çözdüğüne ne kadar çok soru çözdüğüne bakıyor özellikle TYT’ de.  O yüzden yapmaları gereken sabah kalkıp denemeleri çözmek öğleden sonra o denemelerin analizini yaparak eksiklerini ne tarz sorular olduğunu belirleyerek devam etmektir.

Cumartesi günü TYT oturumuna girecekler ve bu oturum daha çok 9’uncu ve 10’uncu sınıf konularını temel alır. Bu sınavda 9 ve 10’uncu sınıflar olduğu için daha çok herkesin yapabildiği sorular vardır. Bu seneki sınavda geçen seneki gibi Türkçenin yine zor olacağını bekliyoruz. Matematiği, feni ve sosyali bu kadar zorlayacağını düşünmüyoruz. O yüzden öğrencilerimden ilk tavsiyelerinden biri Türkçeye tıkanıp kalmasınlar, Türkçeyi geçebilsinler. Normal deneme yaptıklarında Türkçeye ne kadar süre veriyorlarsa o kadar süre versinler. Eğer Türkçeden çıkamazlarsa kolay olan matematik kolay olan fen sorularını göremeyecekler ve onlar için sınav sonrasında üzücü bir durum oluşacak. Çünkü sınavdan çıkacak ve o soruya bakacak ‘ben o soruyu görsem yapardım’ tepkisini verecekler.

Pazar günü girecekleri AYT oturumu ise 11 ve 12’nci sınıf konularını taban alıyor. Hatta 12’nci sınıfın ilk dönemi var ikinci dönem yok bu sene yaşanan deprem felaketinden dolayı. Yani bir buçuk senelik konulara bakacaklar. Bu oturumda daha çok 4 senelik üniversiteleri seçmek için girilecek bir sınav olacaktır. Burada da öğrencinin erken çıkma ya da bir an önce çözme sorunu olmasın. Çünkü bu oturumda bir soru başına 2-3 dakikalık süre düşüyor. Çözemedikleri soruları göz ardı ettikten sonra çözdükleri her soruya bakmaları gerekiyor. Her soru ile ilgili mutlaka yorum yapmaya çalışsınlar. AYT oturumu daha zordur. Çünkü bilgi sınavıdır. Bu oturumda eğer biliyorlarsa yaparlar. Bu nedenden dolayı bu son haftayı iyi değerlendirmeleri gerekiyor.

Son haftayı TYT ile değerlendirmekten ziyade daha böyle sıralamasını iki yüz bin sıralamasına girmek isteyenler için AYT ile değerlendirmeleri gerekiyor. Yani kısacası deneme çözmeleri ve deneme videoları izlemeleri gerekiyor.

Bu seneki öğrencilerimiz pandemi döneminden çıktıkları için ve çevrimiçi eğitim gördükleri için kalemi tutmayı ve okumayı unuttular. Biz bu sene öğrencilerimize kalemi bırakmamayı ve okumayı sürekli hale getirerek sürekli Türkçe deneme ödevi sürekli Türkçe soru bankalarından ödev vererek denemelerden Türkçe denemelerinden ödevlendirerek bu sorunu aşmaya çalışıyoruz.

Geçen sene biz Türkiye 479’uncusu çıkarttık ve bu Artvin tarihinde bir ilktir. İlk defa bin içine giren oldu ve bu öğrencimizde pandemi döneminden gelen bir öğrenciydi. Öğrencimiz Hümeyra Aydın mezuna kaldığı senesi 61 bin yaparak mezuna kaldı. Biz öğrencimize dönem boyunca Türkçeden dönem boyunca matematikten sürekli ödevler verdik. Erkenden konularını bitirmesini sağladık ve öğrencinin kendi içinden gelen gayreti ile güzel bir başarı elde ettik. AYT oturumda 80 sorunun 80’inide doğru yaptı. TYT oturumunda ise 106 civarında net sağlayarak sitemi tamamladı.

Sınava girecek olan tüm öğrencilere başarılar diliyorum.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: Haber Masası