Artvin Ormanlı Köyü’nde Osman Gün tarafından kurulan aronya bahçesini ziyaret eden Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu açıklamalarda bulundu.
Yüksek Antioksidan içermesi ve pek çok vitamine sahip olmasından dolayı sağlığa olumlu etkileri nedeniyle “süper meyve” olarak da adlandırılan Aronya, Artvin'de boy göstermeye başladı. Faydaları saymakla bitmeyen süper meyve, birçok hastalığa da iyi geliyor.
Artvin Çoruh Üniversitesi, Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, ‘süper meyve’ aronya hakkında bilgi verdi. Aronya bitkisinin, Devlet desteği ile Karadeniz Bölgesi'nde üretiminin yaygınlaştırılmasının amaçlanmakta olduğunu kaydeden Tüfekçioğlu, Artvin’in Ormanlı Köyü’nde Osman Gün tarafından kurulan bahçeyi ziyaret etti.
“GELECEK VAAT EDEN BİR MEYVE”
Ziyarette yaptığı değerlendirmede “Bahçenin meyve verim aşamasına gelmiş olması oldukça sevindirici bir durum” diyen Tüfekçioğlu şu ifadeleri kullandı: “Aronya, anavatanı Kuzey Amerika olan, yaygın olarak nemli ormanlarda ve bataklıklarda bulunan ve yaprak döken bir çalı türüdür. Ülkemizde 2020 yılında Karadeniz bölgesinde deneme üretimi yapılmış ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Artvin’de de sahil yöresi ve Borçka-Murgul-Merkez ilçeleri bu bitkinin yetişmesine uygundur.
Devlet desteği ile Karadeniz Bölgesi'nde Süper Meyve olarak bilinen bitkinin üretiminin yaygınlaştırılması amaçlanmaktadır. Artvin Ormanlı Köyünde Osman Gün Bey tarafından kurulan bahçenin meyve verim aşamasına gelmiş olması oldukça sevindirici bir durum. Bizde kendisine toprak işleme, yabani otlarla mücadele, sulama ve gübreleme konularında destek olmaya çalışıyoruz. Aronya, şu anda pazar problemi olmayan ve gelecek vaat eden bir meyve olarak gözükmektedir.”
“MORLARIN KRALİÇESİ”
Üretici Osman Gün aronya bitkisinin özelliklerinden bahsederek, “Ben MORLARIN KRALİÇESİ olarak adlandırıyorum. Aronya’nın en önemli özelliği açık ara antioksidanı en yüksek meyve olmasının yanında içerik olarak pek çok vitamin içermesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve çeşitli hastalıklara iyi gelmesinden dolayı süper meyve olarak adlandırılıyor” dedi.
2020 yılında 4 dönümlük alanda Aronya bahçesini kurduklarını ifade eden Gün, “Toplamda 750 kök aronyamız mevcut bunların bir kısmını 2020 diğer kısmını ise 2022 yılunda ektik. Bu yıl ilk ekmiş olduğumuz aronyalardan güzel verimler aldık. Bu yıl aronyalarımız için 10 tonluk su deposu aldık bundan damlama sulama ile suluyoruz. Bu yıl yaş aronya fiyatımız 230 TL olarak belirledik. Aronyalarımızı instagramdan aronya_artvin sayfasından satıyoruz. Herkese şifa olmasını diliyorum” kelimelerine yer verdi.
Ayşe ÖZDER