Kulak çınlaması ile ilgili çok fazla bilgi kirliliği var ve toplum tarafından eksik ve hatalı bilinen bilgiler çoğunlukta. Son zamanlarda sosyal medyada çıkan videolarda kulak çınlaması yaşayan insanlar, fizyoterapi uzmanlarına giderek kütletme tedavisi ile kulak çınlamasının geçtiği görülüyor. Bu konu hakkında açıklama yapan Fizyoterapist Berkant Ketenci, her kulak çınlamasında kütletme tedavi yapılması işe yaramayacağını ve şikayetlerin artmasına neden olabileceğini söyledi.
Kulak çınlaması hakkında açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Berkant Ketenci şu ifadeleri kullandı;
“Kulak çınlaması toplumun birçok bireyinde gözlenen bir durumdur. Yıllarca sürebildiği gibi kısa süreli olup kendiliğinden geçen kulak çınlaması vakaları da kayıtlarda mevcuttur. Kulak çınlamasında altta yatan sebebin bulunması tedavinin gidişatı açısından oldukça önemlidir. Çınlamaya sebep olan etkenin tespiti için mutlaka KBB uzmanına muayene olmak gerekir.
Kulak çınlaması; stres, işitme kaybı, sinüzit, kulak içi basınç değişiklikleri, kulak enfeksiyonları, yüksek sese maruz kalma, kafa travmaları, bazı ilaçların yan etkisi, tansiyon, diyabet, kulak tümörleri, çene problemleri, omurga açı bozuklukları gibi durumlar sonucu görülebilmektedir.
Tedavi noktasında çınlamaya sebep olan faktöre odaklanılmalıdır. Örneğin stres kaynaklı enfeksiyona bağlı çınlama varsa gerekli antibiyotikler ile tedavi süreci planlanmalıdır. Basınç değişikliği ya da sinüzit gibi bir sebebe bağlıysa salgı temizliği ya da kulak zarına yönelik bir müdahale yapılmalıdır. Strese bağlı bir kulak çınlaması varsa, strese yönelik gevşeme teknikleri, yoga teknikleri gibi tekniklere ek olarak gerekli durumlarda ilaç kullanımı önerilmelidir.
Kulak çınlaması tedavisinde Fizyoterapi oldukça küçük bir alana hitap etmektedir. Kulak çınlamasına neyin sebep olduğu bulunamadığında boyun bölgesindeki kasların gerginliğin ya da boyun-çene eklemlerindeki açısal bozukluğun buna yol açtığı düşünülerek bu yapılara yönelik değerlendirme ve manüel terapi teknikleri uygulanır. Gergin bulunan kaslara yönelik miyofasyal gevşetme teknikleri, çene ve omurga eklemlerindeki bozukluklara yönelik manipülasyon-mobilizasyon teknikleri tedavinin büyük çoğunluğunu oluştururken kişiye özgü planlanmış ev egzersizleri tedavinin desteklenmesini ve kalıcılığının artırılması noktasında son derece önemlidir.
Eksik bilinen bir doğruyu hatırlatıp yazımı bitirmek istiyorum, internette gördüğünüz “15 yıldır kulak çınlaması olan hastaya tek seans kütletme uygulaması yaptık ve çınlaması kayboldu” benzeri videolar yanlış bilgi içermektedir. Her kulak çınlamasında kütletme yapılması işe yaramayacağı gibi şikayetlerin artmasına da yol açabilir. Ayrıca tek seansta iyileşme gibi iddialı cümlelere itibar edilmemesi gerekir çünkü iyileşme süreç gerektiren bir durumdur. Kulak çınlaması tedavisi KBB hekiminin kontrolünde yürütülmelidir ve KBB muayenesinde çınlamaya sebep bir durum bulunamazsa ancak o zaman fizyoterapist değerlendirmesine geçilip tedavi planlanmalıdır.
Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”
Ali Eray ÇELİK