Bel tutulması kişilerin hareket alanını kısıtlarken sağlıklı bir şekilde hareket edilmesini engeller. Bel tutulmasını şiddetine göre evde uygulanabilecek doğal yöntemler bel tutulmasına iyi gelebilirken daha ciddi durumlarda tıbbi tedavi gerekebilir.

Bel tutulması, Genellikle ağır kaldırılması gereken işlerde çalışan insanların çok sık karşılaştığı bel tutulması için doğal yöntemler çözüm olurken geçmeyen bel tutulması vakaları kişiyi doktor müdahalesine ihtiyaç duyacak duruma getirebilir. Fizyoterapist Berkant Ketenci bel tutulması hakkında açıklamalarda bulundu.

Bel tutulması, toplumda sıkça karşılaşan ve neredeyse herkesin hayatında en az bir kere yaşadığı bir durum olduğunu belirten Ketenci, “Özellikle mevsim geçişlerinde sıkça karşılaştığımız bel tutulması kişinin yaşam kalitesini oldukça olumsuz etkilemektedir. Bazen 5-10 gün içerisinde kendiliğinden geçerken bazen de daha uzun sürüp cerrahiye varan tedaviler gerektirebilmektedir” dedi.

Artvin’e Yeni Vali Atandı Artvin’e Yeni Vali Atandı

Ketenci konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

“Bel tutulmasına neden olan etmenler arasında en çok karşımıza çıkan sebepleri şöyle sıralayabiliriz; yanlış uyku pozisyonu, yanlış çalışma pozisyonu, sporda aşırı yüklenme, cereyanda kalma, masa başı çalışanlarda hareketsizlik, ani dönmeler, bel düzleşmesi, bel fıtığı, romatolojik problemler, kalça problemleri, yoğun stres vs durumlar.

Bu ve benzeri durumlar sonucu gelişen bel tutulması kişinin hareketlerinde kısıtlanma ve ağrıya yol açar. Bel hareketlerinde ağrı, bazen hareket etmezken dahi hissedilen ağrı, kalça ağrısı, sırt ağrısı, bacaklarda uyuşma-hissizlik, bacaklarda güçsüzlük hissi de bel tutulmasına eşlik edebilir.

Böyle bir durun varlığında öncelikle bir uzmana muayene olmak en doğrusudur.

Tedavi noktasında uzmanın önerileri doğrultusunda hareket etmek süreç açısından oldukça önemlidir. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar, sıcak-soğuk uygulamalar, esnetmeye yönelik hafif egzersizler çoğu bel tutulması vakasında çözüme ulaştırırken ileri vakalarda fizik tedavi süreci ve hatta cerrahi müdahale gerekebilir.

Yoğun bel tutulması şikâyetleri olan bireylerde fizik tedaviye başlamadan önce kas gevşetici ve ağrı kesici medikal tedaviler denenmelidir çünkü bel tutulmasının yoğun olduğu dönemde fizik tedavi süreci şikâyetleri artırıcı etki gösterebilmektedir. Medikal tedavi sonrası kaslara yönelik miyofasyal çalışmalar ve eklemlere yönelik mobilizasyon-manipülasyon çalışmaları ile şikâyetlerde azalma görmekteyiz.

Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”

Ali Eray ÇELİK

Editör: ALİ ERAY ÇELİK