Uzun bir Ramazan Bayramı tatili ardından iş yoğunluğuna henüz kimse hazır değil. İnsanlar 9 günlük tatilde fiziksel ve mental açıdan dinlenmesine rağmen tekrardan iş temposuna alışma konusunda zorlanabilir. Fizyoterapist Berkant Ketenci, Ramazan Bayramı dönüşü insanların neler yapması gerektiği noktasında açıklamalarda bulundu.
www.gundemartvin.com İnternet Sitesi’ne açıklamalarda bulunan Fizyoterapist Ketenci, insanların uzun bir tatilin ardından iş temposuna geri dönüş konusunda zorlanabileceğini ve fiziki problemler yaşayabileceği konusunda uyardı.
Fizyoterapist Ketenci konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Bayram tatili bitmek üzereyken bir çoğumuz tatil havasından henüz çıkamadı. İş yoğunluğunun beraberinde getirdiği fiziki yorgunluk 9 günlük tatil ile birlikte bir nebze olsun dinlenmemize vesile oldu. Tatil gün sayısı fazla olunca bir çoğumuz memleketimize ya da tatile çıktık. Bu durum fiziksel ve mental açıdan dinlenmemize yardımcı olmuş olsa da iş temposuna geri dönüş konusunda zorlanabiliriz. Tıpkı kış boyu dinlenmiş birinin bahar döneminde bağ bahçe işlerine başlayıp hamlaması gibi fiziki problemler ile karşılaşabiliriz. Bu durumdan korunabilmek için oldukça dikkatli davranmalıyız.
Mevsim geçişi ile beraber zaten düzensiz olan hava sıcaklıkları tatil dönüşü hamlığı ile birleşip vücudumuzu daha da savunmasız hale getirebiliriz.
Özellikle ağır iş yapanlar ve masa başı çalışanlar bu duruma çok daha fazla dikkat etmelidirler.
Bu durumdan korunabilmek için dönüş yolculuğundan itibaren bazı önlemler almamızda fayda var. Uzun yolculuk yapmak durumunda olanlar kendi araçları ilke dönüş yapacaklarsa 3-4 saatte bir 20-30 dakikalık molalar verip kısa yürüyüşler yapmaya özen göstermelidir. Ayrıca klima ya da cam açma konusuna oldukça dik edip kas spazmı yaşamamaya özen göstermelidir. Otobüs ile yolculuk yapacaklar ise yine aynı şekilde otobüs molalarında mutlaka 15-20 dakikalık yürüyüşler yapıp klimaya dikkat etmelidir. Yolculuk sonrası işe başlama sürecinde de iş temposuna bir anda girmeyip yavaş yavaş adapte olmaya özen göstermelidirler.
İş kolunuzun durumuna göre çokça vakit harcadığınız pozisyonlara bir anda girmeyip istirahat periyotlarını mutlaka yapmanız oldukça etkili olmaktadır. Örneğin masa başı çalışan biriyseniz sabahtan akşama kadar yerinizden hiç kalkmadan iş yapmanız zaten sakıncalı bir durumken böylesine bir sürecin peşi sıra bu tempoya dönüş çok daha zarar verici olabilir. Bu durumun önüne geçebilmek için sık sık kalkıp 5-10 dakikalık kısa yürüyüşler yapmanız olumlu etkiler sağlamaktadır.
Detaylı bilgi ve değerlendirme için ofisimi ziyaret edebilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim.”