Cumhuriyet Halk Partisi Artvin Milletvekili, Yüksek Disiplin Kurlu Başkanı Uğur Bayraktutan, merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilen afet bölgesinde partisinin koordinasyon merkezinin yönlendirmesi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.
Depremin ilk gününden beri en çok etkilenen yerden biri olan Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde gelen yardım tırlarını koordine eden Bayraktutan, bölgeye ilişkin gözlemlerini paylaştı.
Bayraktutan, fay hattı üzerinde bulunan bu bölgede çok katlı binaların yıkıldığını bir veya iki katlı binalarda ise fazla hasar olmadığını kaydederek, yatay yapılaşmanın önemine dikkat çekti.
Bayraktutan yaptığı değerlendirmede, “Depremin ilk olduğu andan itibaren deprem bölgesindeyiz. Depremin en çok yıkım yaptığı yer Gaziantep Nurdağı. Burada ciddi problem var. 2-3 gündür 125 kişinin altında olduğu bir enkazla uğraşıyoruz. İlk günlerde gerekli birimlerin oraya nakli konusunda koşuşturmaca içerisindeydik. Bir yandan yardımları dağıtıyoruz bir yandan da o çöken apartman ile ilgileniyorduk. Nurdağı’ndaki tablo şu bir kentin tüm ana arterlerindeki sağlı sollu binaların çöktüğüne ilişkin vahim bir tabloyu gözlemlemenin acısını yaşadık. Şok içerisindeyiz. Buraya yapılan yardımların ötesinde ilk iki üç gün çok büyük bir koordinasyonsuzluk gördük. Sonrasında büyük bir hareketlenme oldu ama ne yazık ki zamanla yarışıyoruz. Saatler ilerledikçe umutların bitmiş olduğu tabloyla karşı karşıyayız. O binadan birkaç kardeşimizin cenazesi çıkartıldı. Umuyorum ki oradan yaşamın çıkarılması ile ilgili umudumuz devam ediyor. Yatay yapılanmanın olması gereken Türkiye’nin en önemli fay hatları üzerinde kurulan bir yerleşim biriminde 8-10 katlı binalar bir yandan da bu faciaya davetiye çıkarmış. Bu gerçeği görmenin hüznü içerisindeyiz. Bunları konuşmaya zaman platformlar var. Bunları anlatıyoruz diye kimsenin kırılmaması gerekiyor. Ülkeyi yönetenler yapılan eleştirilerimizin yapıcı olduğunu buradan herhangi kimsenin siyasi sonuç veya rant içerisinde olmadığını bilmesi gerekiyor. Yanlışa yanlış demenin kral çıplak demenin kimseyi rahatsız etmemesi gerekiyor. Nurdağı’nda ana arterler üzerinde 8-10 katlı binaların arasında 1-2 katlı binalar var. Tek katlı veya iki katlı binalarda sorun yok ama hemen yanındaki yüksek binalar çökmüş. Bilimi kendimize rehber alırsak buradaki bütün uyarılara rağmen fay hattı üzerinde çok katlı binaları yapmazsak bu dramatik gerçekle karşı karşıya kalmayız. Bu tablonun gerçeği şu imar izni verilirken yatay yapılaşma ile ilgili problem olmasaydı, dikey yapılaşma tercihi yapılmasaydı sanıyorum Türkiye’de bu tablo ile karşılaşmazdık. Ağır bir yıkım var. Bu fay hattı tüm uyarılara rağmen üzerinde böyle yapılaşmalar olmuş” dedi.
İslâhiye’de de çalışmaları koordine ettiğini ifade eden Bayraktutan, “İslâhiye’de yardım tırlarının dağıtılmasını koordine ettik. Yurttaşların en büyük talebi şu biran önce çadır ve ısınma talebi var. Şuanda en önemli talepler çadır ve konteynır. Bunlar daha önem bekleyen şuan enkaz altında bekleyen binler var. Tablo vahim. 1999 depremindeki verilerin üzerinde kayıpla karşılaşacağımıza ilişkin tespitim vardı bunda inşallah yanılırım demiştim. Açıklanan rakamlar gösteriyor ki gerçekten acı bir tablo ile karşı karşıyayız. Bu tablo gittikçe artıyor” diye konuştu.
Depremden çıkarılması gereken sonuçlar olduğunu sözlerine ekleyen Bayraktutan, “Buradan çıkaracağımız dersler var. Bu olaylar yatıştıktan sonra eski yaşantımıza dönüp hiçbir şey olmamış gibi davranamayız. Hiçbir şey artık Türkiye’de eskisi gibi olmayacaktır. O nedenle bu tablodan hepimizin kendisine bir pay çıkarması lazım. Siyasilerin, bilim adamlarının, sanatçıların, insanların hepimizin bir pay çıkarması lazım” ifadelerini kullandı.