Arıcılar Birliği Başkanı İbrahim Durmuş, Artvin’de Camili ve Maçahel balı, Murgul Kokelet ve Kabarca balı, Artvin Hatilla balı, Ardanuç Usot (Tosunlu) balı, Şavşat’ta Meydancık balı ve Yusufeli’nde yetişen balları insanlara sunmaya çalıştıklarını fakat Artvin’de üretilen balların tanıtım noktasında yetersiz kalındığını dile getirdi. 

Artvin’de üretilen balların kaliteli olması noktasında 2820 adet bitki çeşitliliği ile Artvin ülke genelinde birinci sırada endemik bitki türleri ile de dünya da ikinci sırada olduklarını vurgulayan Durmuş “Artvin’in her bölgesinin balının kalitesi sayesinde Artvin balı Londra’da yapılan yarışmada dünya birinci seçildi evet ama tanıtım konusunda zayıfız ve bu bizim uğraşımız tanıtım için yeterli değil o bizim kravatla gezen abilerimiz bu işe el atarsalar ülkemiz kaliteli balı yiyecek” dedi. 

“Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz” “Yoksulluğa Karşı Mücadelede Birleşiyoruz”

Üretilen ballarda herhangi bir katkı maddesi olmadığını vurgulan Durmuş “Artvin Türkiye coğrafyasında ender bulunan bir yerdir. Çünkü Artvin’in arazi yapısı engebeli olması nedeniyle arazinin büyük bir kısmı işlenmemiş ve aynı zamanda çok fazla tarım yapılmaması nedeniyle de zirai ilaçlama kullanılmamış ve dolaysıyla da arıcılık için elverişli bir bölgedir. Bizim ballarımız tabi ki kaliteli, bizde 2820 adet bitki çeşitliliğiyle Artvin ülke genelinde birinci sırada ve endemik türüyle de Dünyada da ikinci sırdayız. Aynı zamanda hava şartlarımız ve Artvin’de fabrikalarının olmamasında nedeniyle fabrika dumanlarının da olmaması nedeniyle de ballarımız kalitelidir. Evet, balımızın kaliteli yapanda yine bizim arıcılarımızın kaliteli olmasından kaynaklanmaktadır. Ballarımızda herhangi bir katkı maddesi yoktur ve eğer doğada bal var ise arıcımızda bal var demektir. Bu konuda bizde denize sıfır noktasında, 3.600 rakımına kadar arı otlaklarımız var ve arıcılarımızın kimisi arakasıyla kimisi de zincir takarak arılarını ormanlara taşıyarak bal üretiyorlar” diye konuştu. 

Artvin bölgesinde üretilen bal nedeni ile Londra’da yapılan yarışmada altın madalya kazandıklarını dile getiren Durmuş, bal tanıtım noktasında yetersiz kalındığı şu sözlerle dile getirdi “Artvin’de Camili ve Maçahel balı, Murgul Kokelet ve yahut ta Kabarca balımız, Artvin Hatilla balımız, Ardanuç Usot (Tosunlu) balımız, Şavşat’ta Meydancık balımız ve aynı zamanda Yusufeli’nde güzel balımız vardır ve bizde bunu güzel insanlarımıza sunmaya çalışıyoruz. Artvin balı Londra’da yapılan yarışmada dünya birinciliğini kazanarak altın madalya almıştır. Bu başarı Artvinli arıcıların eseridir, dolaysıyla arıcılarımıza teşekkür etmek istiyorum. Şimdi doğrusu ballarımızı tanıtma konusunda gerideyiz ve bizim uğraşımız yetmiyor ama bizde kravat takıp gezen abilerimiz var ve onların bu konuya el atmaları lazım. Ülkemize kaliteli bal yedirmemiz lazım ve dolaysıyla basında bu konuda destek çıkarsanız biz kaliteli balımızı ülkemize ilimize tattırırız”  

Ayla ALKAN 

Editör: AYLA ALKAN