Halkevi Caddesinde bulunan Gazi Ortaokulu’nun yeniden imar edilmesi projesi ile birlikte yapılan iş yerlerinden birinde âşıklık geleneğini yaşatmak amacıyla Halk Ozanları’nın girişimleriyle “Âşıklar Kıraathanesi” kuruldu.
Dönemin Valisi Yılmaz Doruk’un 2023 yılında açılışını yaptığı kıraathane, bir süre kullanıldıktan sonra inşaat sürecinde yapılan teknik hatalar nedeniyle duvarlardan su sızdırmaya başlamış, onarım çalışması yaptırmak için Kültür ve Turizm Müdürlüğünce bir süreliğine kullanıma kapatılmıştı.
Hem âşıklık geleneğinin yaşatılacağı hem de kültürel ve sanatsal eğitimlerin verileceği, gençlerle bir arada olup fikir-sanat sohbetlerinin yapılacağı bir alan olarak tasarlanan Âşıklar Kıraathanesi’nin bir süredir kapalı olması üzerine Artvin Gazetecilik Basın Yayın muhabirleri konunun izini sürdü.
Yapılan araştırmanın neticesinde İl Özel İdaresine ait olan ancak kullanımı valilikçe İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne verilen kıraathanenin tamamen kapatılması için Vali Turan Ergün’ün talimat verdiği öğrenildi.
Özel İdareye gelir getirici işletmeler için kullanılması yönünde karar veren Vali Ergün’ün bu kararı Artvin kamuoyunda olumsuz karşılandı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Artvin Halk Ozanları’ndan olan Âşık Gülhani mahlasıyla tanınan Kasım Okal, kıraathanenin kapatılması kararına tepki gösterdi.
Türkiye’nin birçok kentinde Âşıklar Kıraathanesi olduğunu söyleyen Âşık Gülhani, bu tür yerlerin kentin tanıtımındaki önemine değinerek, “Biz de dönemin valisi Yılmaz Doruk’a üniversiteden Sedat hoca ile rica ettik ve kıraathaneyi yaptırdık. Âşıklık manevi bir huşudur, buna tüm Türkiye’nin ihtiyacı vardır. Biz üreticiyiz onlar tüketicidir. Artvin âşıkların kaynağıdır. Âşıkların yeri yurdu olması için buranın açılmasını valimizden rica ediyoruz. Burada âşıklar, sanatkârlar gelir oturur burada bir şeyler söylerler. Artvin’i tanıtıcı bir yerdi orası. Her vilayette var Artvin’de de olmasını rica ediyorum. Aşkımızın kahvesi olsun.” ifadelerini kullandı.
Vali Ergün’e deyişle seslenen Gülhani, sözlerini şu şiir ile tamamladı:
Vali paşam ricam şudur,
Kahvemizi sen kapatma.
Yaradan Mevla aşkına
Kahvemizi sen kapatma.
Mülki amirimsin,
Derdimi dökerim sana.
İnsanlık et bu Artvin’e,
Kahvemizi kapatma.
Sözün hatıra mirastır,
Yaradan’a dost olasın,
Bu işle ilgilenesin,
Vali bey orayı kapatma.
Kültür müdürüne söyledim,
Bütün yetkililere söyledim,
Sana ricalar ettim,
Bizim kahveyi kapatma.
Yılmaz Doruk açtı bizlere verdi,
Orası bir önem oldu,
Kurban olayım kapatma.
Âşık söyler dilindedir,
Böyle müşkül halımdadır,
Baba her fırsat elindedir,
Bizim kahveyi kapatma.
Yansın sinem dertler yansın,
Bilenler bu derdi bilsin,
Sizlerden hatıra olsun,
Vali baba orayı kapatma.
Âşıklar dışarıdan gelir,
Bizim âşık ona cevap verir,
Ebedi hatıra olur,
Bizim kahveyi kapatma.
Yardım eyle bu düşküne,
Bizi düşürme pişkine,
Yaradan Mevla aşkına,
Vali bey orayı kapatma.
Gülhani der hallarından,
Anlıyorsun hallarından,
Baba öpüyorum ellerinden,
Gurban olayım orayı kapatma.
Sedat hocaya sorasın,
Ne olduğunu bilesin,
Mevla aşkına ilgi gösteresin,
Ah paşam orayı kapatma.