ARTVİN

“Artvin’in yeni fikirlere ihtiyacı var”

Artvin’de, Kadın Girişimciliği ve Kooperatifçiliğinde Yol Haritaları Eğitim Semineri ikinci gününde devam ediyor.

Abone Ol

Artvin Ticaret ve Sanayi Odasında, Konrad Adennauer Stiftung Derneği (KAS) Türkiye Temsilciliği tarafından desteklenen, eğitim programında Kooperatifçilik ve Girişimcilik alanında uzman Cüneyt Örkmez, girişimcilik konularında bilgilendirmede bulunuyor.

Girişimcilik faaliyetlerine dönüşebilecek konularda insanları güçlendirmenin, kendi işlerini kurmaları konusunda onlara yol haritaları sunmanın önemli bir ihtiyaç olduğunu fark ettiğini ifade eden Örkmez, bu kapsamda özellikle gençler ve kadınlarla ilgili yapmış olduğu çalışmaların öne çıktığını kaydetti.

Eğitimlerin çok faydalı olduğuna inandığını kaydeden Örkmez, uzun yıllardır bu alanda çalıştığını ve insanın iş yaşamıyla ilgili öğrenmesi gereken çok şeyi olduğunu belirtti.

Gençlerin ve kadınların bu anlamda öğrenme isteğinin daha fazla olduğunu fark ettiğini ifade eden Örkmez, “Yaptığımız çalışmaların bazıları KOSGEB’le, bazıları Ticaret İl Müdürlükleriyle, bazıları ise Valilikler, yerel yönetimler ve Ticaret Sanayi Odaları işbirliğinde gerçekleştirildi.” dedi.

İnsanların öğrendikçe harekete geçmeleri konusunda daha çok cesaretlendiğinin altını çizen Örkmez, çok ilginç iş fikirlerinin yaşama geçmesine aracılık ettiğini ifade ederek “Eğitim faaliyetlerinin önemini kavrayarak bunu yaygınlaştırmaya karar verdim. Bu faaliyetlerden bir tanesi de bugün Artvin’de gerçekleştirmiş olduğumuz Kadın Girişimciliği ve Kooperatifçiliğinde Yol Haritaları Eğitim Semineridir.

Eğitimde girişimcilik dediğimiz zaman tabii bunu bir işletme kurarak gerçekleştirebileceğimiz gibi son dönemde kolektif girişimcilik anlamına gelen kooperatifçilik modeliyle de aslında çok önemli başarılı sonuçlar elde edildiğini görüyoruz. Bu açıdan yaptığımız eğitim programı hem kişisel anlamda kendisini girişimcilik açısından geliştirmek isteyen insanları kapsadığı gibi bir araya gelip birlikte iş yapmak isteyen insanlar açısından da gerçekten önemli bilgiler sunuyor.” şeklinde konuştu.

Artvin’de yaptığı değerlendirmeler neticesinde kentin eğitim programına çok ihtiyacı olduğunu fark ettiğini kaydeden Örkmez, katılımcıların da programın sonuna kadar ilgiyle izleyeceklerini hissettiğini söyledi. Bu çalışma içerisinde eğitimci olarak görev aldığı için kendisini çok şanslı hissettiğini de sözlerine ekledi.

Artvin’in yeni fikirlere ihtiyacı olduğunu ifade eden Örkmez,şunları söyledi:

“Kentin daha farklı fikirlere ihtiyacı var. Çünkü girişimcilik faaliyetlerine baktığımız zaman ürünler çok önemli ürünlerin yanında aslında turizm faaliyetleri gibi. Sunulacak hizmetler de çok önemli ve tabii ticari faaliyetler yani bir şeyi almak ve orada yaşayan insanlara onu satmak sunmak gibi. Biz buradaki eğitim programında hem ürünler açısından hem hizmetler açısından ve ticaret faaliyetler açısından biraz daha çeşitliliği ön plana çıkaracağız. Farklı yerlerde yapılmış aslında başarılı iş modellerini konuşacağız.

Gördüğüm eksikliklerden bir tanesi şu; çok tekdüze bir bakış açısına sahip olduklarını fark ettim ama örnekler onlara sunuldukça bakış açılarının değiştiğini gördüm. Çünkü gelen sorular, aslında aldığımız geri bildirimler bize onların aslında yapılacak işler konusunda biraz daha zengin düşüncelere sahip olacaklarını gösteriyor. Yaşadıkları yere yani yerele bakış açıları katılımcıların çok farklı oluyor. Daha ekonomik faaliyetler açısından daha sosyal faaliyetler açısından bakıyorlar ve bir anlamda orada onları mutlu edebilecek işler konusunda daha zengin düşüncelere sahip olduklarını görüyoruz.

 Burada tek bir düşünce değil birden fazla iş fikrinin ortaya çıkması da güzel. Genelde birden fazla iş fikrine sahip olmaya başlıyorlar ve içlerinden kendilerine en uygunu seçmek konusunda daha avantajlı bir konuma geliyorlar.”