Artvin’de ve Türkiye’nin herhangi bir yerinde meydana gelen afet veya acil durumda yardıma koşan ÇAK, imza attığı başarılı faaliyetler ile taktir topluyor.
Gönüllü 21 kişiden oluşan ÇAK ekibi, arama kurtarma faaliyetleri başta olmak üzere birçok olayda Afet Acil Durum(AFAD) Müdürlüğü koordinesinde vatandaşın imdadına yetişiyor.
Ekibin bölgeye hakim olan kişilerden kurulu olması ise AFAD ekiplerinin işini kolaylaştırıyor.
Kentte olan olayların yanı sıra yurt genelinde yaşanan büyük afetlerde de yardıma koşan ÇAK Derneği Başkanı Tolga Şatır, kuruluşun ikinci yılında gerekli eğitimleri tamamlayarak akredite olup yetki belgesi alacaklarını söyledi.
Off-Road Kulübü ile Arhavi ve Hopa’da meydana gelen sel afetlerinde yer aldıklarını ifade eden Şatır, kurtarma faaliyetini daha profesyonel yapmak için dernekleştiklerini kaydetti.
Kentin engebeli arazisi dolayısıyla sık sık düşme ve yuvarlanma olaylarının meydana geldiğini anlatan Şatır, ÇAK’ın bu noktada insanlara yardım etme amacıyla kurulduğunu ifade ederek, “Arama kurtarmada biz bölgeye daha hakimiz. Çevre illerle bağlantılarımız var. Zaten dernek üyelerinin çoğunluğu Off-Road ekibinden oluşuyor. Her ilçede Off-Road ekibinden arkadaşımız var. Dernekleşmeden önce arama kurtarma faaliyetini gerektiren durumlar meydana geldiğinde biz bu arkadaşlarımız ile iletişime geçiyorduk ve araziyi iyi tanıdıkları için ekiplere yardımcı oluyorlardı. Ekip olarak bölgeyi iyi biliyoruz. Herhangi bir vakada ani ve hızlı müdahale yapabileceğimize inandığımız için biz de gönüllü olarak çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.
Bir buçuk yılda yaklaşık 42 operasyona katıldıklarını vurgulayan Şatır, bu operasyonların en ağırının Kahramanmaraş depremlerinin olduğunu ifade etti.
Deprem bölgesinde 19 canlı ve birçok da cansız bedene ulaştıklarını dile getiren Şatır, “Kayıp vakası aramasında çok bulunduk. En son cesedi 92 gün sonra bulunan bir vatandaşın aramasına katıldık. Sıkışma durumu olması durumunda birçok kazanın olay yerine gidiyoruz.” diye konuştu.
Akredite olmadıkları için arama kurtarma çalışmalarını AFAD koordinesinde yürüttüklerini aktararak, “Direkt AFAD’tan önce müdahale hakkımız yok. Biz akredite olmaya hazırlanan bir derneğiz. 2 yılı tamamladıktan sonra ekipmanımızı tamamen hazırladıktan sonra akredite olmuş bir değnek olacağız. Akredite olmuş bir dernek AFAD gibi müdahalelere tam yetki kazanmış olacağız. Şu anda tam yetkimiz yok. AFAD’ın yanında birlikte omuz omuza çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Dernekte farklı alanda uzmanlaşan 7 tim ile olaylara müdahale etmek için eğitimler almaya devam ettiklerini söyleyen Şatır, açıklamasında şunları söyledi: “1 tane genel bir arama timimiz olacak 7 kişilik tim oluşturacağız. Tim lideri, ekip sorumlusu gibi timin içinde kendi bölümlerine ayrılmış bir tim. Şu anda 7 kişilik timimiz aktif çalışıyor. Biz buna birkaç tane daha tim ekleyeceğiz. Suda aramak için yetiştirilmiş personeller, dağda aramak için yetişmiş personeller ve araçta sıkışma vakalarında ya da heyelan gibi durumlarda fayda sağlayacak bölümler halinde timler oluşacak.”
Derneğe araç gerek malzemesi almakta zorluk yaşadıklarını ifade eden Şatır, “Şu anda sadece binamızı hallettik. Bir araç hazırlıyoruz. Bizim için en önemlisi arama kurtarma aracı. Çünkü içinde tam takım malzememizin olduğu vakaya onunla gidip gelebileceğimiz bir seviyeye getirmemiz lazım ve çok eksiğimiz var. Biraz o konuda sıkıntı yaşıyoruz. Çünkü malzeme ekipman bulmakta derneğin destek alabileceği kaynak sıkıntısı var yani çok zor ilerliyoruz. Kıyafetinden tutun her şey çok pahalı. Bir arama kurtarma araçları inanılmaz derecede pahalı araçlar, malzemeler. O nedenle biraz zor durumdayız.” şeklinde konuştu.
Hatice Diler