Artvin'in zengin kültürel mirası, genç yeteneklerin ellerinde hayat buluyor. Kentin önemli müzik enstrümanlarından olan akordeon ve tulum, Melik Şamil Erdem ve Utku Bakır'ın maharetli ellerinde yeniden canlanıyor. Genç müzisyenler, Artvin'in sanatsal kültürüne sahip çıkarak, yöresel müziği gelecek nesillere aktarmak için büyük bir özveriyle çalışıyor.

16 yaşındaki Melik Şamil Erdem, akordeon çalmadaki ustalığıyla dikkat çekiyor. Çocukluğundan beri müziğe ilgi duyan Melik, düğünde gördüğü ve kulak sesiyle öğrendiği akordeonu 3 yıldır elinden düşürmüyor.

Akordeon’un Artvin kültüründe önemli bir yeri olduğuna değinen Erdem, “Akordeon her ne kadar Kafkaslarda var olsa da Artvin’in de vazgeçilmez sanat enstrümanıdır. Birkaç yıl önce babamların göç ettiği Ustamis köyünde Nurettin Sancar adında bir dedemiz vardı vefat etti. O düğünde akordeon çalarken yanında oturup 2-3 saat hiç kalkmadan onu dinledim. O zaman heves ettim ve çalmaya başladım.” dedi.

Harçlıklarını biriktirerek aldığı enstrümanını kentte yapılan çeşitli festival, düğün ve eğlencelerde çalan Erdem, kentin en genç akordeon sanatçısı olarak da biliniyor.

Erdem, akordeonun sadece bir hobi değil, aynı zamanda kültürel bir mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken önemli bir değer olduğunu aktardı.

Gençlerin kültürlerine sahip çıkmasının çok önemli olduğuna vurgu yapan Erdem, akranlarına akordeonu çalmalarını tavsiye ederek, “Bizleri birbirimize bağlayan en önemli şey kültürümüzdür. İnsanların fikirleri birbirinden farklı olabilir ama bizim bu adetlerimiz bizleri birbirine bağlıyor. Bir horon çemberi etrafında birleştiriyor akordeon bizi. O yüzden Çok önemli olarak görüyorum. Gençler de bu aleti çalmalı bu kültüre sahip çıkmalı.” diye konuştu.

“Cankurtarana canını emanet eden gerçek bir kahramandır” “Cankurtarana canını emanet eden gerçek bir kahramandır”

melik Utku-1

14 yaşındaki Utku Bakır ise tulumun büyülü sesiyle Artvin'in her bir köşesini yankılandırıyor. Tulum çalmaya olan tutkusunun küçüklük çağlarına dayandığını aktaran Bakır,  bir yıldır profesyonel olarak tulum çalıyor.

1 aylık kurs ve tuluma olan yatkınlığı sonucu öğrendiği bu enstrümanı ustalıkla çalan Bakır, Artvin'in bir diğer müzikal geleneğini devam ettiriyor.

Tulum çalan başka birinden esinlenerek enstrüman çalmaya karar veren Bakır, tulumu sadece bir müzik icrası olarak görmediğini, Artvin’in kültürel kimliğinin bir parçası olduğunu söyledi.

Bakır, düğünlerde ve festivallerde horona tulumu ile eşlik ediyor ettiğini kaydederek, “Düğünlerde ve festivallerde horona eşlik etmek, sadece müzik yapmak değil; aynı zamanda kültürümüzü yaşatmak anlamına geliyor. Her çaldığım notada, kültürümüzün eşsizliğini hissediyorum. Tulum, bizim kültürel kimliğimizin bir parçası. Bu mirası korumak ve gelecek nesillere aktarmak benim için büyük bir onur.” ifadelerini kullandı.

Editör: HİKMET BAŞAR