ARTVİN

Artvin’de “yüksek” kira sorunu

Artvin halkı, son günlerde uygun fiyata kiralık ev bulmakta zorlanıyor.

Abone Ol

Türkiye Genel Seçimleri sonrası başlanan zam yağmurları sonrası Artvin’de kiralık evlerin fiyatları tavan yaptı.

Yüksek enflasyon nedeniyle başlayan kira fiyatlarındaki artış; kur atakları ile kontrolden çıktı. Kiralık evlerin yüksek olmasından şikâyetçi olan Artvin halkı ev sahiplerinin ise özellikle memura kiralamak istedikleri için Artvinlilere ev kiralamadığını söyledi. Yüzde 25 zam sınırı, arabulucu uygulaması ve boş eve vergi düzenlemeleri ise soruna çözüm olmaktan uzak görünüyor.

Artvin Çoruh Üniversitesi 25 Eylül Pazartesi günü eğitim-öğretime başlayacak. KYK yurtlarına gidemeyen öğrenciler ya eve ya da özel yurtlara gitmek zorunda. Öğrenciler bu yüksek fiyatlar karşısında ne yapacak? Geçen yıl kalacak yer ayarlayamayan öğrenciler, memleketine geri dönmek zorunda kaldı. Bu sene gelecek öğrenciler barınma sorunu nasıl çözülecek?

Ortalama 4 kişilik bir ailenin çıkabileceği kiralık evler 7 bin liradan başlıyor. Artvin halkı eski ve sobalı evlerin 5 bin liradan başladığını söylerken doğalgazlı ve yaşanabilecek evlerin ortalama 7 bin liradan başladığını söyledi. Kira fiyatlarının önlenemez yükselişi, kötü ekonomi yönetimi sonucu ortaya çıkan yüksek enflasyonun bir yansıması. İnşaat için gerekli malzeme fiyatları ve işgücü maliyetlerinin artması hem yeni inşa edilen konut fiyatlarını artırırken, konut üretiminin azalmasına, mevcut ev fiyatlarının yükselmesine neden oluyor

Peki, bu sorunun çözümü nedir?

Şehir planlamacıları ve sektör temsilcileri barınma sorununa kalıcı çözüm için; kamu eliyle sosyal konut üretimi, çalışanlar için lojman, öğrenciler için yurt yapımına hız verilmesi gerektiğini dile getiriyor. Ayrıca ev sahipliği oranının artırılması için ucuz konut üretimi, konut kredilerinin cazip hale getirilmesi, çalışanlara kira yardımı yapılması gibi öneriler sıralanıyor.

Sektör temsilcileri sosyal konut seferberliği başlatılmasını öneriyor. Kamunun sektöre yaklaşımında temel bir değişikliğe gidilmesi gerektiğini belirten şehir planlamacıları ve sektör temsilcileri, kamu kurumları ve iştirakleri yapsatçı müteahhit zihniyetini terk ederek kar elde etmeyi düşünmeden sosyal konut üretimine yönelmeli ve kiralık konut üretimine öncelik verilmesi gerektiğini söylüyor.

Sosyal konut seferberliği uzun, maliyetli ve çatışmalar barındıran bir ortaklık olduğunu belirten sektör temsilcileri sosyal konut seferberliğinin ileride yaşanması muhtemel sorunların önlenmesi ve konuta her gelir grubunun ulaşabilmesi için tek araç olduğunu söylüyor. Bunun yanında hem sosyal konut seferberliğine kaynak yaratılması, hem de konutun finansal bir yatırım aracı olmasını önlemek amacıyla ikiden fazla konuta sahip olanlara getirilecek konut sayısına göre kademelenecek bir vergi uygulanması gerekiyor.

Ali Eray ÇELİK