ARTVİN

“Artvin’de Yaşam Savunusu” Programı Düzenlendi

Patika Kitabevi’nde “Artvin’de Yaşam Savunusu: Kültür, Sanat, Ekoloji” hakkında panel, sergi ve belgesel gösterimi yapıldı

Abone Ol

Artvin’de kültür, sanat ve ekoloji savunusu üzerine önemli bir etkinlik Patika Kitabevi'nde gerçekleştirildi. “Artvin’de Yaşam Savunusu: Kültür, Sanat, Ekoloji” başlıklı panelde çevresel mücadeleler, sanat ve yerel kültürlerin etkileşimi ele alındı. Etkinlikte panel konuşmaları, sergi ve belgesel gösterimleri yapıldı.

Etkinliğin öne çıkan konuşmacısı, Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Cerattepe Maden Projesi hakkında son gelişmeleri paylaştı. Karahan, Cengiz Holding ve destekçilerine sert eleştirilerde bulunarak, Artvin halkının 30 yılı aşkın süredir madenciliğe karşı verdiği mücadelenin devam ettiğini vurguladı. Karahan, "Cengiz İnşaat ve destekçileri, Artvinliye rahat yüzü göstermemeye yemin etmişler belli ki. Cerattepe projesi tekrar hortlasa da Artvin halkı mücadeleye hız kesmeden devam edecektir," diyerek, bu sürecin sadece çevre koruma değil aynı zamanda vatan savunması olduğunu belirtti.

Karahan ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin madencilik faaliyetlerine karşı verdiği iptal kararının hemen ardından yeniden gündeme getirilen ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) sürecini, "hukuka, kurumlara ve halka karşı hakaret" olarak nitelendirdi. Bu süreçte Artvin halkının, doğa ve yaşam alanlarını savunmaya devam edeceğini belirtti. Karahan, "Cerattepe’de yapılacak madencilik faaliyetlerinin felakete yol açacağını 30 yıllık mücadelemizle biliyoruz ve buna asla izin vermeyeceğiz," diye konuştu.

Karahan'ın eleştirileri, Murgul’daki vatandaşlarla Artvinlileri karşı karşıya getirme çabalarına da değindi. ÇED toplantısının yasal bir zemine oturmadığını ifade eden Karahan, toplantı salonuna işçi ve şirket yanlılarının doldurulduğunu belirterek, "Bu yapılan bir ÇED toplantısı değildi, Artvin’de yaşayan halk ile Murgul’daki vatandaşlarımızı karşı karşıya getirme planıydı. Kin ve nefret tohumları ekerek Artvin’i ortadan kaldırma girişimidir dedi.

Karahan’ın konuşmasını ardından Didona Orom MTKA (En Sevdiğim Bitki?) belgesel gösterimi yapıldı. 

Ceren Kazancı Oruç,  Soner Oruç ve Duygu Bostancı tarafından  2019 yılında 6 ay boyunca  Batum’un köyleri ve Artvin’in 4 ilçesinin (Borçka, Kemalpaşa, Hopa ve Arhavi) köylerinde gerçekleştirilen “Lazların Etnobotanik  Mirası” konulu araştırma antropolojik belgesel, Firebird Antropoloji Vakfı tarafından desteklenen araştırmanın ürünüdür.

belgeselinin post prodüksüyonu 2023 yılında 150 başvuru arasından ilk 26'ya girerek CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı kapsamında Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye hak kazandı.  

Lazların en iyi tanıdığı, en çok sevdiği ve kullandığı bitkilerin yer aldığı ve lazcayı bilmeyen bir gencin Lazca’yı Lazlardan ve Bitkilerden nasıl öğrendiğinin gerçek hayattan örneklerle anlatımının olduğu belgeselin gösterimleri 2024 Eylül ayında Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yerel halkın, ilçe belediyelerinin, ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla yapıldı.

Belgesel ile yaşlılar ve gençler arasında bir iletişim köprüsü kurulması, genç nesillerin Lazların kullandığı bitkiler ve ona bağlı dilleri, kültürleri ile olan çoklu ilişkiye farkındalıklarınınartmasına katkı sağlaması bekleniyor.

Ekin Çekiç’in "Vadi: Belgesel Fotoğraf Gösterimi" ardından, Erdal Demir’in "Anadolu Halk Takvimi Doğa Defterleri Resimleri" sunumu yapıldı. Demir, doğanın ve mevsimlerin insan yaşamına olan etkilerini nostaljik bir dille anlatırken, sonbaharın gelişini dağların zirvelerinden izlediği ilk anılarını paylaştı.