Öğrencilerin bütün yeteneklerinin ortaya çıkarmak için öğrencilere bütün olanakların sağlanıp, çeşitliliği artırılması gerektiğini belirten Acar, Artvin’de yapılacak tarım meslek liseleri hakkında bilgi verdi. 

Elektrik Kesintisi Duyurusu Elektrik Kesintisi Duyurusu

Tarım meslek liseleri Ardanuç ve Yusufeli’de yapılacak. Ardanuç’ta yapılacak olan tarım meslek lisesinde tıbbi aromatik bitkiler konusunda Artvin Çoruh Üniversitesi’nin ortaöğretim ayağı olacağını belirten Acar, Yusufeli’de yapılacak tarım meslek lisesinde ise meyve ve sebze yetiştiriciliği üzerinden kuru meyve ihracatı yapılacağını söyledi. 

Acar yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Piyasanın, işveren insanların talep ettiği insan gücü kaynağını yetiştirme amacıyla bakanlığımızın, sayın cumhurbaşkanımızın önderliğinde başlatmış olduğu büyük bir kampanya doğrultusunda Türkiye bazında 1 milyon çırak Artvin bazında ise bin çırak hedefi koymuştuk. Başlangıçta yani 2021 yılında 153 çırak vardı ve şu anda bin 500 çırak var. Bin 500 tane lise dönemi öğrencileri hem de mezun öğrencilerdi. 

6 aylık bir programımız var. İşin en güzeli önceden çocuklarımız, gençlerimiz önceden Artvin Merkez ve Hopa’daki bezeplerimize gelmek zorunda kalırlardı ve şu anda her ilçemizdeki meslek liselerimize ve çok programlı liselerimize bezep bölümleri ekleyerek meslek bölümlerinde çocuklarımızın, gençlerimizin ayağına götürür. 

82 kurs ve yüzlerce alan ile istediği bir beceriyi kazandırıyoruz. O kadar çok alanımız var ki ve hatta modülümüz yoksa modül oluşturarak da yapabiliyoruz. Bölgenin ihtiyaçlarına göre hepsini yapabiliyoruz. 

Gazi Ortaokulu inşaatı bitmek üzere. O okulun altındaki dükkanlarından birinde kurslarımız da üretilen ürünler yer alacak. Yani 9 Halk Eğitim Merkezlerindeki ürünleri toplayıp döner sermayesi olan kurumuzun üzerinden kursiyerimize geri getirilecek. Devamlılığı sürdürülebilirliği organize edeceğiz. Bir iki ay içinde duruma geçilecek.

Son bir iki yıldır bakanlığımız okul öncesi ve özel eğitimi öncelediği için öğretmen kontenjanını daha çok oraya ayırmıştı. Artvin’imiz ve bizim gibi illerin öğretmen atamasını az tutuldu. Bu sene bakanlığımız sağ olsun 8 Mayıs’taki atamada 250 öğretmen atandı. Artvin’de bulunan öğretmen sayısının yüzde 10’un üzerinde bir atama yapıldı ve artık Artvin’de öğretmen yetersizliğini konuşmayacağız. Son bir iki yılda doğmuştu bu öğretmen açığı ve şimdi sorun çözülmüş oldu.

Bakanlığımız çok özen gösteriyor. Özellikle kırsal bölgelerde ki öğrencilerimizin diğer merkez okullardaki bir  fark oluşmaması ve eşit koşullarda çocuklarımızın sınavlarına hazırlanması için, biz geçen hafta sınava girecek tüm öğrencilerimiz için ücretsiz bakanlığımızın kaynak kitaplarını dağıttık. Her dönem yaklaşık 20 bin kitap dağıtıyoruz. 15 bine yakın kitabımız geldi. Eksik kalanları dağıtıyoruz. Çok yakın zamanda projelerde yapacağız ve Hopa ilçesinde bir meslek lisesi ve Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerimizde anaokulu, ilkokul ve özel eğitim okul olmak üzere dört okulun yapımınına da başlayacağız. Gazi Ortaokulumuz bitmek üzere.

Öğrencilerimizin bütün yeteneklerini geliştirdiği yani çocuklarımızın hepsi akademik başarı sağlayacak durum olmaz. Birisi sanata birisi spora bütün yetenekleri geliştirmenin alt yapısı da bütün olanakları sunulması lazım. Orta öğretimdeki çeşitliliği son 3-4 yılda iki katına çıkardık. Hem Ardanuç'ta hem Yusufeli’de tarım liselerini açacağız. Ardanuç’ta yapılacak olan tarım Lisesi’nde tıbbi aromatik bitkiler üzerinde gideceğiz ve Artvin Çoruh Üniversitesi’nin bu konuda orta öğretim ayağı olacağız. Yusufeli’de ise meyve ve sebze yetiştiriciliği üzerine olacak. 

Bizim bu konuda hedeflerimiz çok büyük. Ardanuç’taki tarım meslek lisesi üzerinden tıbbi aromatik bitkiler konulan ürünlerin Artvin Çoruh Üniversitesi birlikte süreci ile pazara indiği, Yusufeli’deki tarım meslek lisesinde ise meyve ve sebze yetiştiriciliği üzerinden kuru meyve ihracatına giden bir hikaye yazmak istiyoruz. Her iki okulda da ülkemizin sorunları ve ihracata giden bir üretime bu sene başlayacağız umarım.”

Ali Eray ÇELİK 

Editör: Haber Masası