Artvin’de Çarşı Mahallesi’nde bulunan Kızılay İş Merkezi’nde Artvin’de ilk serbest şehircilik hizmetleri ofisi açıldı. Planart Şehir Planlama İşletme Sahibi Şehir Plancısı Mert Cemal Tutum, Artvin’in bu sektöre ihtiyacı olduğu için ofisi açtığını söyledi.
Şehir Plancısı Mert Cemal Tutum, Artvin halkının İmar Planları (Nazım İmar Planı, Uygulama İmar Planı vb.), Plan Tadilatları, Koruma Amaçlı İmar Planları, Koruma Amaçlı İmar Planları, Mevzii İmar Planları, Turizm Merkezli Planlama, Kıyı Liman Yat Planları, İlave İmar Planları, OSB, Sanayi Alanları Planı, Ulaşım Etüt Planları, Her Ölçekte Plan Değişiklikleri, Kentsel Tasarım Planları, Vaziyet Planları, Köy Geliştirme Planları, Perselasyon Planları, Milli Parklar Kanunu’na Tabii Alanlar ve Sulak Alanlardaki İmar Planları konularında hizmet verdiklerini söyledi.
Şehir planlamanın öneminden bahseden Tutum, “Şehir planlama faaliyetleri kapsamında karar alma süreçlerinde ve uygulama aşamalarının yönlendirilmesinde problemlerle karşılaşılmaktadır. Genellikle şehir planlarının hazırlanması aşamasında, yapılan araştırmalarda kente dair elde edilen sosyal ve ekonomik verilerin planlara gereği gibi yansıtılamamasından dolayı planlarda uygulama sorunları yaşanmaktadır. Bu temel problemin kentimiz çerçevesinde çözümlenmesi yönünden çalışmalar yapmaya başladım” dedi.
Şehir ve bölge planlamanın ne olduğu hakkında bilgiler veren Tutum, “Ülke düzeyinden yerel ölçeğe kadar her türlü yerleşim yerinde mekansal gelişmelerin bir plan çerçevesinde işlemesini sağlayan bir disiplin. Geleceğe yönelik amaç ve hedefleri belirleyerek, yerleşmelerin değişmesinde etkili olan faktörleri birlikte değerlendirir. Şehir ve bölge planlama aynı zamanda yerel yöneticiler başta olmak üzere gerekli yetkilerle işbirliği içerisinde çalışma gösterirler” ifadelerini kullandı.
Şehir ve bölge planlama, belirtilen etmenleri birlikte değerlendirerek geleceğe yönelik amaç ve hedeflerini ortaya koymak olduğunu belirten Tutum, “Planlama yaparken ölçeğe dayalı olarak niteliksel farklılaşmanın yaşanabileceği gibi kentleşmeyi karakterize eden sosyo-ekonomik nedenlerle de farklılaşma görülebilir. Şehir ve bölge planlama, yerleşme birimlerinde mekansal gelişmelerin bir plan çerçevesinde biçimlendirerek toplumu, çevreyi, sosyal değişkenleri, ekonomiyi etkileyen kamu ve özel sektör kararlarını biçimlendirir” dedi.
Artan nüfus oranı, çarpık kentleşme, düzensiz göç olayları vb. durumlar şehir ve bölge planlama disiplinine duyulan ihtiyacı ortaya sermekte olduğunu belirten Tutum, “Ayrıca şehir ve bölge planlama disiplini en çok tercih edilen sayısal meslekler arasında da yer alır. Bilinçlenen yeni nesil yerelden global ölçeğe kadar duyulan bu ihtiyacı karşılama eğilimi göstermektedir. Bu durum da gelecekte daha düzenli ve ihtiyaçlara cevap veren şehirlerin oluşmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Ali Eray ÇELİK