Artvin’in eski adı Livane’den ismini alan ve yöreye özgü endemik bir tür olan Veronica liwanensis (Artvin Mavişi), havaların ısınmasıyla birlikte çiçek açtı
Hatila Vadisi Milli Parkı ile Çoruh Vadisi’nin güneş alan sarp kayalıklarında yetişen bu nadir bitki, mavi çiçekleriyle görenleri kendine hayran bırakıyor.

Ağız ve Diş Sağlığına Eğlenceli Dokunuş Ağız ve Diş Sağlığına Eğlenceli Dokunuş

Artvin Mavişi Çiçek Açtı-2
Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aydın Tüfekçioğlu, Artvin Mavişi’nin korunması gereken endemik bir tür olduğuna dikkat çekti. 
Tüfekçioğlu, bitkinin yalnızca Artvin ve çevresine özgü olduğunu belirterek, taşlık ve kayalık alanlarda Nisan-Mayıs aylarında çiçeklendiğini söyledi.
Oldukça kanaatkâr bir bitki olan Artvin Mavişi, zorlu koşullarda bile yaşamını sürdürebiliyor. Taşlık bölgelerde yetişmesi, bu türü ekolojik açıdan önemli kılıyor. Görsel açıdan da dikkat çeken bitki, parlak mavi çiçekleriyle peyzaj değeri taşıyor. 
Tüfekçioğlu, Avrupa’da bu türün kayrak taşlarıyla yapılan yürüyüş yollarının aralarına dikildiğini ve estetik bir görünüm elde edildiğini ifade ederek, Artvin Mavişi’nin Türkiye’de de park ve bahçelerde değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Veronica liwanensis’in ana yayılış alanı Çoruh Vadisi. Zorlu coğrafi koşullara rağmen bu bölgede hayatta kalabilen nadir bitkilerden biri. Tüfekçioğlu, mavi rengin doğada nadir görüldüğünü ve bu bitkinin doğaya ayrı bir güzellik kattığını vurguladı. Her ne kadar literatürde nesli tehlike altında gösterilmese de, doğada çok az bireyine rastlanması nedeniyle korunması ve tohumdan çoğaltılması gerektiğini belirtti.

Editör: AYŞE ÖZDER