Artvin’de, 20 Eylül Çarşamba günü Artvin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Aile Çalıştayı; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Program, Artvin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şentürk Ağırbaş’ın açılış konuşmasını yapması ile devam etti. Ardından Doçent. Dr. Zeki Karataş ‘aile’ konulu sunumunu gerçekleştirdi. Program; Birinci, İkinci, Üçüncü Oturum Grup Çalışması ve Çalıştay Sonuç Raporlarının sunumunun yapılmasının ardından son buldu.
Ülkedeki sosyal sorunların tespiti ve çözümü ile ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahın artırılması yönünde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın çalışmalarına katkıda bulunmak amacıyla üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile kamu kurum ve kuruluşlarının görüşlerinin derlendiği “Aile Çalıştayları”nın 81 ilde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri koordinasyonunda 8-22 Eylül 2023 tarihleri arasında bir günlük çalışma olarak gerçekleştirilmektedir.
Farklı kurum ve kuruluşlardan konukların bulunduğu çalıştayda, Bakanlığın 81 ilde fikir teatisi yoluyla cevaplanmasını istediği altı(6) konu başlığı ile 10’ar katılımcının yer alacağı üç masa oluşturulmuş olup her masanın başında öğretim üyesi bir akademisyen ve Müdürlüğün meslek personeli bir raportör bulundu. Masalarda kendilerine sunulan konu başlıkları hakkında Türkiye Aile Şurası’na ve önümüzdeki dönemlerde yapılması muhtemel yasal düzenlemelere ışık tutacak görüşlerin rapor şeklinde getirilmesi ve çalıştayın kapanış bölümünde bu raporlar 10’ar dakikalık sunumlar şeklinde paylaşıldı.
“2024-2025 VİZYONUNA DEĞER KATACAK”
Artvin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Şentürk Ağırbaş, gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, “Bakanlığımızın bu hafta tamamlanmak üzere 81 ilde yapmış olduğu Aile Çalıştayı bugün biz yapmış oluyoruz. 22’sinde de bitecek. Buna istinaden 5 Ekim’de Aile Şurası yapılacak. Burdan çıkan sonuçlar toplumumuzun daha doğrusu bütün katmanların katkısı olarak Aile Çalıştayı'na verdikleri değer ve sunacaklarını katkıyı, bakanlık bir havuzda toplayacak. Bunu aile şurasında değerlendirecekler ve Türkiye’mizin 2024-2025 vizyonuna değer katacak” dedi.
“AİLEDE ASLINDA TOPLUMUN ÖZÜDÜR”
Ailenin, aslında bir toplumun bileşkesi olduğunu vurgulayan Ağırbaş, “Aileye bakarsınız toplumun ne olduğu görürsünüz. Bir aile bireyinde çocuğa bakıp da o aileyle ilgili kanaatimiz gibi. Çünkü çocuk dünyaya gelir gelmez ilk öğretmeni, ilk büyüğü, ilk yönlendiricisi hepsi anne babadır. Ailesi güçlü olan milletlere bakıyoruz gerçekten de güçlü dinamiklerle korunuyor. Ailenin güçlü olmadığı toplumlarda maalesef umulmadık yaralar, her türlü sıkıntılar yaşanmaktadır. Bakanlığımızın bu tespiti çok yerinde. Üç masada değerlendireceğimiz bu 6 başlıkla ilgili bakanlığımız der ki; “Bunu 6 değil 8 yapabilirsiniz 10 yapabilirsiniz”. Bunlar ana başlık ama bunun altında alt başlıklar olabilir. Artık bütün taktir oradaki çalışan arkadaşların” şeklinde konuştu.
“AİLE TOPLUMUN TEMELİDİR”
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı Doç. Dr. Zeki Karataş ‘aile’ konulu sunumunu yaparak söyledi, “Aileyle ilgili herhangi bir kitabı açtığımızda en başta çıkan ilk cümlesi “Aile toplumun temelidir” oluyor. Ne kadar güçlü ve sağlam aile yapısına sahip olursanız o kadar güçlü toplumunuz olur. Bir ülkenin en kıymetli şeyi insan kaynağıdır. İnsan kaynağının nitelikli olması da aileye bağlıdır. Yani bir ülkenin insan kaynağının ruh sağlığının yerinde olması nitelikli olması işlevsel bir aile yapısıyla mümkün”
“HER KURUM BİR YÖNÜYLE AİLEYE TEMAS EDİYOR”
Çalıştayların ortak akla önem vermenin bir işareti olduğunu ifade eden Karataş, “Çalıştayda ortak akıl istemiyoruz, farklı görüş istiyoruz. Özellikle sahada çalışan hangi alan olursa olsun Adalet, Emniyet, Jandarma, İŞKUR… Her kurum bir yönüyle aileye temas ediyor. Burada hepimizin görüş beyan etmesi, paylaşımda bulunması gerekiyor. Herkes eşit bir şekilde fikrini beyan etmekte özgür” diyerek Aile Çalıştayının hayırlara vesile olmasını diledi. Sözlerine, tüm katılımcıların emeğinin çok kıymetli olduğunu da ekledi.
Ayşe ÖZDER