ARTVİN

“Arıların Dünyasını Planetaryumda Keşfedin”

Artvin Çoruh Üniversitesi Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi (ARTAMER) tarafından 20 Mayıs Dünya Arı Gününe Özel “Arıların Dünyasını Planetaryumda Keşfedin” isimli etkinlik düzenlendi.

Abone Ol

Üniversitenin Merkez Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen etkinlikte her yarım saatte bir planetaryumda arı farkındalığı yaratmak amacıyla 15 dakikalık bir gösterim yapılmaktadır.  

Günün anlam ve önemine ilişkin kostümler giyen öğrenciler tarafından yüz boyama etkinliklerinin yapıldığı etkinlikte; ödüllü bilgi yarışması, uçurtma uçurma, polen ve bal tadımı, gözlem kovanı inceleme gibi çeşitli faaliyetler de yer alıyor.

“Arılar çok önemli onlara iyi bakalım”

Arı farkındalığını arttırmak amacıyla etkinlik düzenlediklerini ifade eden ARTAMER Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Tuğba Nigar Bozkuş, burada yaptığı açıklamasında arıların önemine değindi.

Arıların varlıklarının son derece kıymetli olduğunun altını çizen Bozkuş, “Bugün 20 Mayıs Dünya Arı Gününü kutluyoruz. 20 Mayıs Dünya Arı Günü, 2017 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 115 ülkenin katılımıyla oy birliğiyle alınan bir kararla 20 Mayıs’ta kutlanmaya başlandı. 2019 yılından beri kutlanıyor. Arılar ve bireysel kombine halinde yaşayan diğer tozlayıcılar dünyamız ve yaşadığımız gezegenimiz için çok önemliler.  Varlıkları son derece önemlidir. Amacımız buna parmak basmak ve bal arılarının dışında da sarı siyah veya farklı bireysel, komün halinde yaşayan canlılara bu böceklere dikkat çekmek. “ şeklinde konuştu.

Düzenlenen etkinliklerin büyük oranda öğrencilerin emekleriyle hazırlandığını belirten Bozkuş, “Ekimiz sağlam, benim yanımda 3 öğretim üyemiz var. Birde idari personelimiz var. Hep beraber ekip olarak etkinlikte yer alıyoruz. Maksadımız burada yeni kurulan Bilimsel Arıcılık Topluluğu öğrencilerimiz ile birlikte el ele verip diğer üniversite öğrencilerinin arılara ilgisini çekmek.” dedi.

“Gen kaynaklarının korunması son derece önemli”

Bölgeye özgü bir arı ırkı olan Kafkas Arısının önemine de değinen Bozkuş, “Kafkas arısı Artvin ve Ardahan yöresinde özellikle Türkiye’mizin çok önemli bir arı ırkıdır. Dünyada verimli dört ana ırktan bir tanesidir. Türkiye’de farklı farklı ırklar da var ama bölgeye özgü olduğu için Kafkas Arısı bizim açımızdan son derece önemli. Gen kaynağının korunması bu durumda çok önem arz ediyor. Kafkas Arısı uzun dili, propolisi toplama yeteneği, üstün bal verme özelliğiyle öne çıkan bir arı cinsidir. Bölge özellikle Artvin’de Macahel, Ardahan’da Posof olmak üzere buralar arı giriş çıkışına özel olarak kapatılmış durumdadır. Dolayısıyla burada gen kaynaklarının korunması son derece önemlidir. Arıcıların da bunlara dikkat etmesi gerekmektedir.” ifadelerini kullandı.