2014 yılından itibaren Artvin’in Borçka ilçesinde arıcılık sektörü ile uğraşan Zafer Arslan, arıcıların sonbahar bakımını çok iyi yapmaları gerektiğini söyledi.

Sonbahar aylarında arıcıların dikkat etmesi gereken beş önemli adım olduğunu söyleyen Arslan, beslenme, hastalık kontrolü, kışa hazırlık, arı nüfusu izlemesi ve kraliçe durumu başlıkları altında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Murat Kurum’a Ziyaret Bakan Murat Kurum’a Ziyaret

Sonbahar ayında arıların yeterli besin almasının önemli olduğunu vurgulayan Arslan “Sonbaharda çiçek kaynakları azalmaya başlar, bu nedenle arılar için yeterli beslenmeyi sağlamak önemlidir. Şekerli şurup veya özel arı yemleri ile kolonilere ek besin desteği vermek gerekebilir. Sonbahar hastalık riskinin arttığı bir dönemdir. Arıcılar, kolonileri düzenli olarak incelemeli, hastalık belirtilerini izlemeli ve gerektiğinde tedavi uygulamalıdır. Kolonilerin kışa hazır olduğundan emin olunmalıdır. Bu, kolonilerin iyi izole edildiğini, yeterli bal stokunun bulunduğunu ve arıları soğuk, rüzgar ve nemden koruyacak önlemlerin alındığını içerir.  Kolonilerin gücü ve nüfusu sonbaharda gözlemlenmelidir. Zayıf koloniler güçlendirilmeli veya gerektiğinde birleştirilmelidir. Kraliçe arının sonbaharda sağlıklı ve üretken olduğuna dikkat edilmelidir” dedi.

Arıcılarda Sonbahar Bakımı (1)

Bölge halkının geçimini sağladığı arıcılık mesleğinde son zamanlarda şekerli şurup veya arı yemleri, hastalık kontrol ürünler ve arı ekipmanlarına talebin yoğun olduğunu aktardı. Sonbaharda çiçek kaynakları azaldığında, arıların ek besin sağlamak için şekerli şurup veya özel arı yemlerin kullanıldığını aktaran Arslan, kolonilerde hastalık riskini azaltmak veya tedavi etmek için uygun ilaçlar veya tedavi ürünleri kullanıldığını bildirdi.  

Zafer Arslan, arıcıların çevresel faktörlere de dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak olumsuz hava şartlarına karşı önlem alınması gerektiğini aktardı. Arslan konuşmasının devamında arıcılara şu sözlerle tavsiyede bulundu “Arılarınızın yeterli besin kaynağına sahip olduğundan emin olun. Kolonilerinizi düzenli olarak inceleyin ve hastalıklara karşı önlemlerinizi alın. Kışa dayanıklılığı artırmak için kolonilerinizi iyi izole edin ve yeterli bal stoku sağlayın. Arıları soğuk, rüzgar ve nem gibi olumsuz hava koşullarından koruyacak önlemleri alın. Kolonilerinizin gücünü ve nüfusunu izleyin. Zayıf kolonileri güçlendirin veya gerektiğinde birleştirin. Kraliçe arının sağlıklı ve üretken olduğundan emin olun. Güncel bilgileri takip ederek kendi bilgi birikiminizi arttırın. Bu tavsiyeler, arılarınızın sağlıklı ve güçlü bir şekilde kışı atlatmalarına yardımcı olabilir. Çevresel faktörlere de dikkat etmelidirler. Olumsuz hava durumları karşısında önlemlerini almalıdırlar. Arıcılar, arılarının reaktiflerinin faktörlerinden nasıl etkilendiğinin göz önünde bulundurulmalıdır. İklim değişikliği, pestisit kullanımı ve parlama gibi faktörler, arı kolonileri üzerinde etkili olabilir. Bu nedenle sürdürülebilirliğin desteklenmesi önemlidir” ifadelerini kullandı.

Ayşe ÖZDER

Editör: Haber Masası