İl Milli Eğitim Müdürlüğünce 15 Temmuz Şehitleri Anadolu İmam Hatip Lisesinde düzenlenen söyleşide konuşan Yirmibeşoğlu, insanın merakının ve hayalinin peşinden gittiği zaman her şeyi başarabileceğini aktardı.
Yirmibeşoğlu, “TÜBİTAK’ın iki proje yarışması var, biri iklim değişikliği diğeri de kutuplar. Eğer bu yarışmaya güzel fikirlerle proje hazırlarsanız hem yeni bir şeyler öğrenirsiniz, finale kalırsanız sizlere yeni ufuklar açılır. TÜBİTAK’ta staj olabilir farklı kurumlarda çalışma olabilir. Bunların hepsi sizin merakınıza kalmış durumda. Bilim insanı olmak araştırmacı ruha sahip olmaktır. Hangi mesleği isterseniz isteyin bilim insanı olabilirsiniz.” şeklinde konuştu.
“Buzullar ve karlar çok hızlı bir şekilde eriyor.”
Kutuplarla ilgili tespit araştırmalarını kitap haline getirdiğini aktaran Yirmibeşoğlu, “Meslek lisesi çıkışlı bir öğrenciyim. Okuyarak araştırarak, TÜBİTAK vasıtasıyla kutuplarda araştırmalar yapan bilim insanı konumuna geldim. 2017’den beri Türkiye’nin kutuplarda yürüttüğü tüm çalışmalarda yer aldım. Hem Kuzey Kutbu’nda hem de Güney Kutbu’nda çalışmalar yapıyoruz. Ne yazık ki iklim değişikliğine oralarda şahit oluyoruz. Kuzey kutbunda çok hızlı bir şekilde ısınmalar artıyor. Kuzey kutbunda günümüzün en büyük tehlikelerinden biri yaşanıyor. Buzullar ve karlar çok hızlı bir şekilde eriyor.” diye konuştu.
“Ülkemizin ilk kuzey kutbu seferini yaptık”
Asıl mesleğinin gemi kaptanlığı olması dolayısıyla dünyanın pek çok yerini gezdiğini ve dünyanın çok basit olduğunu gördüğünü aktardı. Gemi kaptanlığı yaptığı süreçte gemilerin denizleri kirlettiğine şahit olduğunun ve bunu önlemek için gemi kirliliğini azaltacak çalışmalara yöneldiğini ifade etti. Girdiği bu yolda kutup araştırmacılığına kadar geldiğini ve kendini kutuplara adadığını aktaran Yirmibeşoğlu, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Antarktika’ya yaptığı ilk sefer ekibin fotoğrafını ben çektim. Her yıl yeni bir şey öğrendim, keşfettim. 2019 yılında ülkemizin ilk kuzey kutbu seferini yaptık. Bu seferde de yer aldım.” şeklinde konuştu.
“Penguenlerin bir kısmı telef oldu”
Kutuplardan farklı meslek gruplarından kişilerle çalışmalar yürüttüğünü aktaran Yirmibeşoğlu, 30 kişilik bir Türk ekibin şu an Antarktika’da olduğunu ifade etti.
Antarktika’da penguenlere çok yakın mesafede olduklarını ancak onlara dokunmanın yasak olduğunu aktaran Yirmibeşoğlu,“Penguenlere dokunmak yasak. Penguenlerden insanlara, insanlardan da penguenlere bir şey geçebilir. Ben Antarktika’dan 4 Şubat’ta Türkiye’ye geldim. 30 kişilik bir Türk ekibimiz şu an Antarktika’da. Oradaki ekibimiz penguenlerden uzak duruyor, çünkü Antarktika’da penguenler arasında kuş gribi yaygın. Penguenlerin bir kısmı telef oldu.” dedi.
Ayşe ÖZDER