Tüm dünyada Kasım ayı Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı olarak kabul edilirken 17 Kasım’da Akciğer Kanseri Farkındalık Günü olarak yer almıştır.
Akciğer kanserinde erken evrede tanı konulması ile birlikte sağ kalım oranının ortalama yüzde 70 olduğu bildirildi. Akciğer kanserinde genel belirtiler arasında öksürük olduğunu söyleyen Doktor Tepecik “Göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir. Akciğer kanserinin küçükken ve yayılmadan önce, erken bir evrede tespit edilmesi, başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığını arttırır. Ancak genellikle akciğer kanseri belirtileri, hastalık ileri bir evreye gelene kadar ortaya çıkmaz. Akciğer kanseri bazı belirtiler gösterse bile, enfeksiyon ya da sigaradan kaynaklanan etkiler olarak düşünüldüğü için atlanır ve tanı gecikir” dedi.
Akciğer kanserinin ileri evrelere gelmeden erken teşhis edilmesi için düz akciğer filmleri (röntgenogram), balgamda tümör hücrelerinin aranması (sitoloji) ve yüksek riskli insanlarda bronkoskopi, ucu ışıklı bir boruyla solunum yollarının incelendiği yöntemler kullanılmaktadır. Kullanılan yöntemler neticesinde kanser erken evrelerde teşhis edilebilirse hastanın yaşama oranı yüzde 95'lere çıktığı bildirildi.
“En Önemli Risk Faktörü: Tütün Kullanımı”
Akciğer kanserinin oluşmasında en önemli nedenler arasında yer alan sigara ve tütün kullanımına değinen Tepecik “En önemli risk faktörü olan tütün kullanımı dünya çapındaki kanser ölümlerinin yüzde 22’sine, akciğer kanserinden kaynaklı ölümlerin ise yüzde 71’ine neden olmaktadır. Sigara ve diğer tütün ürünleri kullanımı akciğer kanserine yol açan en önemli nedendir. Akciğer kanseri konusunda uyarılarımızı yaparken karşılaştığımız ‘hiç sigara içmemiş kişilerin de akciğer kanseri olduğu’ savunması son derece yanlıştır”
“Verilere göre akciğer kanseri hastalarının sadece yüzde 10’undan azı hayatında hiç sigara içmemiştir. Elbette genetik faktörler, radon gazı, asbest, çevresel toksinler gibi faktörler de sorumlu olabilir. Ancak yapılan çalışmalar, ülkemizde görülen akciğer kanserlerinin yüzde 90’ının sigara kullanımına bağlı ortaya çıktığını göstermektedir. Hiç sigara içmeyenler veya sigara içmeyi bırakmış olanlara göre, mevcut sigara içen kişilerde yeni akciğer kanseri vakası görülme oranı daha yüksektir. Ağır sigara içen kişide risk yüzde 30'lara çıkarken, hiç sigara içmeyen kişinin akciğer kanserine yakalanma riski yüzde 1'den daha düşüktür”
Doktor Ahmet Tepecik, Akciğer kanserinde tütün ve mamülleri kullanımından uzak durarak, sağlıklı beslenerek ve fiziksel aktivitelerle uğraşarak korunabildiğini aktardı.
Ayla ALKAN