Artvin Güzel Sanatlar Lisesi, resim ve müzik alanlarında öğrenci kabul edecek olan okul, sanatsever gençler için önemli bir fırsat sunuyor.
Okul Müdür Yardımcısı Feyza Özdemir yaptığı açıklamada, okulun 2022-2023 eğitim-öğretim yılında faaliyete geçtiğini ve geçici olarak Artvin Spor Lisesi binasında hizmet verdiğini belirtti. Artvin Güzel Sanatlar Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak eğitim vermektedir.
Yetenek sınavına başvurular 13-27 Haziran 2024 tarihleri arasında e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Sınavlar ise 1-9 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sınav sonuçları ve kayıt işlemleri belirlenen takvime göre yapılacaktır.
13-27 Haziran 2024: Yetenek sınavı başvuruları
28 Haziran 2024: Sınav randevularının tamamlanması
29 Haziran 2024: Yetenek sınavı giriş belgelerinin ilanı
30 Haziran - 09 Temmuz 2024: Yetenek sınavları
10 Temmuz 2024: Sınav puanlarının kontrolü
11 Temmuz 2024: Merkezî 1. yerleştirme sonuçları ve yedek listelerin ilanı
12-16 Temmuz 2024: Asil kazananların kesin kayıtları
22 Temmuz 2024: Yedek adayların kayıtları
05 Ağustos 2024: Boş kontenjanlara merkezî 2. yerleştirme sonuçları
05-07 Ağustos 2024: 2. yerleştirme asil kazananların kayıtları
07 Ağustos 2024: 2. yerleştirme yedek adayların kayıtları
07-09 Ağustos 2024: 3. yerleştirme asil kazananların kayıtları
09 Ağustos 2024: 3. yerleştirme yedek adayların kayıtları
19 Ağustos 2024: Ek yerleştirme için boş kontenjan ilanı
19-23 Ağustos 2024: Ek yerleştirme tercihleri
26 Ağustos 2024: Ek yerleştirme sonuçlarının ilanı
26-28 Ağustos 2024: Ek yerleştirme kazananların kayıtları
29 Ağustos 2024: Ek yerleştirme yedek adayların kayıtları
Resim Bölümü İçin İstenenler:
35x50 ebadında duralit, B2B kalem, Kalemtıraş, Yumuşak ve iz bırakmaz silgi, En az 4 adet resim kağıdı ve kıskacı
Yetenek sınavı 2 oturum şeklinde yapılacaktır: sabah ve öğleden sonra. Aday öğrenciler, randevu saatinden 15 dakika önce okulda olmalıdır. Sınava cep telefonu ve elektronik cihazlarla girilmeyecek olup, aday öğrenciler kimlik belgelerini yanlarında getirmelidir.
Müzik Bölümü İçin İstenenler:
Müzik Bölümü için başvuran adaylar enstrümanlarıyla sınava gelebilirler. Müzik sınavı sabah ve öğle oturumları şeklinde yapılacaktır. Aday öğrenciler randevu saatinden 15 dakika önce okulda olmalıdır. Sınava cep telefonu ve elektronik cihazlarla girilmeyecek olup, aday öğrenciler kimlik belgelerini yanlarında getirmelidir.
Yetenek Sınavları Nasıl Yapılır?
Resim Alanı Yetenek Sınavı:
Güzel Sanatlar Liseleri özel yetenek sınavları 2 oturum olup, Desen ve İmgesel şeklinde çizim yapmaları istenmektedir.
1. Oturum: Aday öğrenciler için hazırlanan natürmort kompozisyonlardan oluşmaktadır. Bu kompozisyonda adaylardan yerleştirme, oran-orantı, kompozisyon bilgisi, çizgi dili, ışık-gölge, detay çözümleme kurallarına uygun bir şekilde çizim yapmaları beklenmektedir.
2. Oturum: İmgesel tasarım, imgesel kompozisyon ya da tasarım sorulmaktadır. Adaylardan yerleştirme, oran-orantı, kompozisyon bilgisi, çizgi dili, ışık-gölge, detay çözümleme ve hayatın içerisindeki rastlantısal anları “hayal ederek” kağıda aktarmaları istenmektedir.
Müzik Alanı Yetenek Sınavı:
1. Aşama: Müziksel İşitme ve Yineleme, Ses işitme: Piyanoda verilen tek ses, iki ses, üç ses, dört sesin “Na” hecesiyle tekrarlanması. Ritm işitme: Verilen bir ritm cümlesinin tekrarı. Ezgi işitme: Piyanoda çalınan kısa bir ezginin ses ile tekrarı.
2. aşama olan müziksel söyleme ve çalma da
Ses özelliği: Öğrencilerin kendi seçtiği bir şarkıyı söylemesi istenir. Öğrencinin sesini kullanma becerisi değerlendirilir. Çalgı kullanma: Çalgı (Gitar, Bağlama, Keman…vb.) kullanmasını biliyorsa, öğrenciden hazırladığı bir şarkıyı çalması istenir. (Aday, piyano dışında kullandığı çalgıyı varsa yanında getirecektir.) Fiziksel durum: Adayın çalgı kullanmasını engelleyecek bir özrü olup olmadığına bakılır.
Artvin Güzel Sanatlar Lisesi, sanat alanında yetenekli öğrenciler yetiştirmeyi amaçlıyor. Resim bölümünde öğrenciler, desen, temel sanat, sanat tarihi, grafik tasarım gibi dersler alacaklar. Müzik bölümünde ise solfej, piyano, çalgı, koro, müzik tarihi gibi dersler sunulacak. Öğrenciler, bu eğitimlerin ardından çeşitli üniversitelerin sanat ve müzik bölümlerine başvurma imkanı bulacaklar.
Okul ayrıca, kültürel ve sanatsal faaliyetlere katılımı teşvik ederek öğrencilerin çok yönlü gelişimini desteklemeyi hedefliyor. Artvin Güzel Sanatlar Lisesi’nin kız ve erkek pansiyonu da bulunmaktadır.